"15% minder vet" niet op verpakking

Source: K.T. (Kartika) Liotard i, published on Friday, February 3 2012.

Fabrikanten mogen misleidende informatie als “Nu met 15% minder vet” niet op de verpakking vermelden. Dat heeft een meerderheid van het Europees Parlement vandaag besloten.

“Een goede zaak,” zegt onafhankelijk Europarlementariër Kartika Liotard. “Claims als ‘15% minder vet’ zijn vooral bedoeld om de consument op het verkeerde been te zetten. Voor voedselproducenten zijn ze een handige marketingtool. Maar een zak chips met vijftien procent minder vet, bevat nog steeds heel veel vet,” zegt Liotard. "Bovendien is het bij producten met het meeste vet en suiker, het gemakkelijkste om de vet en suikerwaarden een paar procent te verminderen. Fabrikanten van de ongezondste voeding zouden op die manier worden beloond."

Light

Volgens de Europarlementariër is het daarom goed dat de huidige regeling in stand blijft. Claims als “Light” en “Verminderd” mogen op een product staan, maar dan moet er wel minimaal 30% minder suiker of vet inzitten. 25% minder zout volstaat ook voor een ‘Verminderd’ claim. "Als voedingswaarden zo substantieel zijn verlaagd, is het goed om de consument daarover in te lichten," vindt Liotard.

Fabrikanten hadden geklaagd over de huidige regels en voerden een stevige lobby voor de zogenaamde ‘X%-minder’ claim. Ze stellen dat het te moeilijk is om voedingswaarden met dertig procent te verminderen. “Maar voedings- en gezondheidsclaims zijn bedoeld om de consument te informeren, niet voor marketingdoeleinden,” zegt Liotard. “In plaats van zoveel energie te steken in reclameslogans kunnen fabrikanten beter hun producten gezonder maken,” aldus het parlementslid.