Besluit over ACTA mag geen zaak van stikken of slikken worden

Source: E. (Emine) Bozkurt i, published on Thursday, January 26 2012.

De socialenetwerksites facebook en twitter staan er bol van, 10.000 Polen demonstreerden in Krakau en de mailboxen van Europarlementariërs worden gebombardeerd met vragen van bezorgde burgers. "Het is duidelijk dat mensen bezorgd zijn over het ACTA- handelsakkoord dat de Europese Commissie wil sluiten", aldus Emine Bozkurt, namens de PvdA in het Europees Parlement. De afgelopen week werd de website van de FBI en verschillende muziekmaatschappijen platgelegd door het hackerscollectief Anonymous. Vandaag werden ook het internetverkeer en de website van het Europees Parlement aangevallen en tijdelijk offline gehaald.

"Ik heb de boodschap van burgers aan de Europese besluitvormers goed ontvangen", aldus Bozkurt. "Onze beslissing over ACTA mag geen zaak van stikken of slikken worden, we moeten een weldoordachte keuze maken. ACTA mag de vrijheden en rechten van Europese burgers niet schaden."

Het Europees Parlement heeft het laatste woord in de procedure en kan het handelsakkoord door middel van een veto van tafel vegen. De parlementaire procedure werd ingezet en zal over enkele weken afgerond zijn.

De Europese Commissie wil door middel van een handelsakkoord, ACTA, met de Verenigde Staten en acht andere landen de strijd tegen piraterij en namaakproducten aangaan.