Duitse sociaaldemocraat Martin Schulz nieuwe voorzitter Europees Parlement

Source: M. (Thijs) Berman i, published on Tuesday, January 17 2012, 3:10.
Duitse sociaaldemocraat Martin Schulz nieuwe voorzitter Europees Parlement
Bron: Blog Thijs Berman

Het Europees Parlement heeft vandaag in Straatsburg zijn nieuwe voorzitter gekozen voor de komende tweeënhalf jaar. Van de drie kandidaten kreeg de Duitse sociaaldemocraat Martin Schulz een overtuigende meerderheid van de stemmen. Hij heeft aangekondigd dat hij een actieve en inspirerende voorzitter wil zijn en er alles aan zal doen om het vertrouwen van de Europese burgers terug te winnen. Schultz was hiervoor voorzitter van de sociaaldemocratische fractie in het Europees Parlement, waarvan de PvdA deel uitmaakt. Thijs Berman, leider van de PvdA-delegatie in het Europees Parlement: "De sociaaldemocraat Martin Schulz is de juiste man op het juiste moment op die invloedrijke plek als voorzitter van het Europees Parlement."

Democratische controle bevechten

"Schulz is een doorzetter en bijt van zich af", zegt Berman. "Zo'n straatvechter hebben we nodig om het Europees Parlement en de democratische rol die het speelt, te verdedigen en veilig te stellen in de toekomst. Bij de eurocrisis is het duidelijk dat de rechtse Europese regeringsleiders, met Sarkozy voorop, initiatieven ontwikkelen waarbij nauwelijks invloed van het Europees Parlement is voorzien. Meer macht in Brussel om het Europees financieel-economische beleid te sturen, betekent ook meer controle op die macht en dat is de uitgelezen rol van het Europees Parlement. Tot nu toe moet die democratische controle iedere keer bevochten worden. Dat gevecht kan Schulz als de beste aan."

Berman bevestigt bovendien dat met Schulz als voorzitter van het Europees Parlement er vanaf nu ook gerichter en ambitieuzer gewerkt kan worden aan een agenda voor een sociaal Europa, dat mensen in de EU uit de crisis moet helpen.

Bron afbeelding: European Parliament Audiovisual