Lakse houding helpt integratie Roma niet

Source: E. (Emine) Bozkurt i, published on Wednesday, November 16 2011.
Lakse houding helpt integratie Roma niet
Bron: Blog Emine Bozkurt

"In de vroege ochtend van 19 oktober in Sofia stonden mensen op bus 72 te wachten. Vier jonge Bulgaren vielen daar twee Romavrouwen en twee Romamannen aan met boksbeugels, gillend 'vieze zigeuners!'. Dit is een van de vele voorbeelden van gewelddadige aanvallen op Roma. Dit moet streng veroordeeld worden. De voortdurende discriminatie van Roma moet nu eindelijk afgelopen zijn. Het lakse optreden in de lidstaten is onaanvaardbaar", zo hield Emine Bozkurt, voor de PvdA in het Europees Parlement, de plenaire vergadering vandaag voor.

De aanvallen op en discriminatie van Roma blijven aan de orde van de dag, ondanks een afgesproken Europees beleid om de integratie van de Roma te bevorderen. Het doel is om tegen 2020 in alle lidstaten een eind te maken aan de uitsluiting van de Roma. Gezien de stroom van recente aanvallen heeft Bozkurt gerede twijfels over de wil van de lidstaten om echt werk te maken van het integratiebeleid.

"De situatie van de grootste minderheid van Europa is niet rooskleurig", stelt Bozkurt. "In Bulgarije en in Tsjechië zijn de problemen het grootst. De lokale overheden daar treden niet of nauwelijks op. De belagers van Roma worden er niet gestraft. Dat kunnen we niet toelaten. Ik vraag de Europese Commissie op te treden en eis van de lidstaten zich te houden aan Europese afspraken."

Gelijke kansen en rechten

Het Europese beleid voor integratie van Roma, vastgelegd in april dit jaar, voorziet in onderwijs van Romakinderen, zodat ze op latere leeftijd gelijke kansen kunnen krijgen. Het stimuleert Roma werk te zoeken, zonder gediscrimineerd te worden.

"We hebben de Roma gegarandeerd dat ze rechten hebben zoals alle andere EU-burgers. Toegang tot onderwijs en werk leiden tot integratie en een betere toekomst. Het is hoogtijd dat de lidstaten hun onverschillige houding bijstellen en hier werk van maken."

Bijdrage plenair debat

Bron afbeelding: SXC / shone75pa