Controle op handel in financiële derivaten

Source: M. (Thijs) Berman i, published on Tuesday, June 15 2010, 11:52.

Het Europees Parlement stemt vandaag voor meer controle op handel in financiële derivaten. Het grootste deel daarvan vindt plaats buiten centrale handelspunten om. Dit maakt de derivatenhandel zeer ontransparant. Het Europees Parlement wil dat de handel zo veel mogelijk via central clearinghouses plaatsvindt.

Veel speculatie

Het gebruik van clearing houses geeft een beter beeld van de grootte van de derivatenmarkt. Derivaten zijn beleggingsinstrumenten die hun waarde ontlenen aan de waarde van een ander goed, zoals aandelen of olie. Met derivaten wordt veel gespeculeerd. Met dit besluit loopt het Europees Parlement vooruit op het wetsvoorstel van de Europese Commissie deze zomer.

Berman: 'spelregels nodig'

PvdA-Europarlementariër Thijs Berman, woordvoerder financiële zaken: "Eindelijk gaan we het toezicht op de niet-transparante derivatenhandel versterken. Er is nu zelfs geen zicht op de omvang ervan. Dat speculanten derivaten kozen, kwam voornamelijk doordat aan de handel in deze producten geen spelregels waren verbonden. Door de handel nu zichtbaar te maken en er spelregels aan te verbinden, kunnen we beter toezicht houden op deze markt."

Aanpak van Credit Default Swaps

Het Europees Parlement heeft ook ingestemd met de aanpak van Credit Default Swaps, verzekeringsproducten waar de laatste tijd veel mee is gespeculeerd. "De Credit Default Swaps waren altijd bedoeld om de houder van een financieel product te beschermen tegen de risico's van de belegging. Deze doelstelling werd met voeten getreden door hedgefondsen en investeringsbanken. Zij gebruikten het product om te speculeren tegen landen die mogelijk hun schulden niet zouden kunnen aflossen."

Default Swaps brachten Griekenland in problemen

"Zoals we allemaal hebben kunnen, zien heeft dit gedrag Griekenland in ernstige problemen gebracht. Door spelregels en de verplichting om via een derde partij te handelen, kunnen we nu inzage krijgen in de wereld van deze speculanten", aldus Berman.