Europees plan voor aanpak conflict Midden-Oosten

Source: M. (Thijs) Berman i, published on Wednesday, June 16 2010, 11:52.

Het Europees Parlement veroordeelt de Israëlische aanval op de humanitaire schepen die onderweg waren naar Gaza en betreurt deze schending van internationaal recht. Het parlement pleit voor een onafhankelijk onderzoek naar het incident, opheffing van de Israëlische blokkades en versterking van de grensbewaking in dit land.

Berman: 'onafhankelijk internationaal onderzoek'

"De Israëlische autoriteiten hebben aangegeven zelf een onderzoek te beginnen, maar dit is onvoldoende om het volledige verhaal te achterhalen", vindt PvdA-Europarlementariër Thijs Berman. "Er moet snel een onafhankelijk internationaal onderzoek komen."

Blokkade veroorzaakt humanitaire crisis

Door de blokkade verkeert Gaza in een humanitaire crisis waarbij 80% van de bevolking afhankelijk is van voedselhulp. Het Europees Parlement dringt er dan ook bij Israël op aan om de blokkade per direct op te heffen. Daarnaast wordt Hamas opgeroepen om alle aanvallen op Israël te stoppen.

Europees Parlement eist politieke inmenging EU

De Palestijnse gebieden zijn de grootste ontvangers van EU-fondsen buiten de Europese Unie. In 2008 ontvingen zij € 486,- miljoen van de Europese Commissie. Deze hulp is essentieel gezien de slechte humanitaire situatie in deze gebieden. Het Europees Parlement geeft wel aan dat hulp niet oneindig is. Het eist van de EU een politieke rol in het proces naar de ontwikkeling van een Palestijnse staat, een rol die aansluit bij de Europese financiële en economische ondersteuning.

Internationaal toezicht gewenst

Afgelopen maandag heeft de Europese Raad opgeroepen tot een onmiddellijke, duurzame en onvoorwaardelijke opening van de overgangposten van en naar Gaza. In navolging daarvan roept het Europees Parlement Hoge Vertegenwoordiger Catherine Ashton en de Europese lidstaten op om ervoor te zorgen dat dit gebeurt onder adequaat internationaal toezicht.

Ashton legt Europese ministers Buitenlandse Zaken EU-plan voor

Daarnaast heeft Ashton toegezegd om bij de volgende vergadering van de Europese ministers van Buitenlandse Zaken een EU-plan voor te leggen. Volgens het Europees Parlement zou dit plan vanwege de veiligheidsoverwegingen van Israël de grensassistentie-missie van de EU nieuw leven moeten inblazen. Ook zou er een zeemacht ingesteld moeten worden om de kust bij Gaza te controleren.

Advies aan Turkije: draag bij aan vredesproces Midden-Oosten

Met het oog op de ernstig beschadigde relatie tussen Israel en Turkije, moedigt het Europees Parlement de Turkse regering aan om zich te richten op diplomatieke en politieke inspanningen om het lot van de Palestijnse bevolking te verlichten en om bij te dragen een het vredesproces in het Midden-Oosten.