Ontwikkelingssamenwerking stevig verankerd in extern optreden EU

Source: M. (Thijs) Berman i, published on Tuesday, June 22 2010, 11:52.

"Ik ben tevreden met het akkoord over de nieuwe diplomatieke dienst van de EU", zegt PvdA-Europarlementariër en woordvoerder ontwikkelingssamenwerking Thijs Berman. In het akkoord speelt ontwikkelingssamenwerking een belangrijke rol.

Overeenstemming over functioneren diplomatieke dienst

De Europese Raad, de Europese Commissie en het Europees Parlement hebben gisteren in Madrid overeenstemming bereikt over de organisatie en het functioneren van de Europese Dienst voor Extern Optreden (EDEO). De Raad en de Commissie waren het al eerder eens geworden, maar het Europees Parlement maakte lange tijd bezwaren tegen onder andere de positie van de Commissaris voor Ontwikkelingssamenwerking.

Ontwikkelingssamenwerking stevig verankerd

"Het originele voorstel is op essentiële punten gewijzigd", vindt Berman. "Voor het ontwikkelingsbeleid betekent dit een sterkere rol voor de verantwoordelijke Commissaris, zodat ontwikkelingsdoelen niet ondergeschikt zijn aan bijvoorbeeld handelsbelangen of geopolitieke belangen." De dienst moet zorgen voor betere samenhang binnen het externe beleid, zodat de ontwikkelingshulp voor kleine boeren in Afrika niet wordt ondermijnd door exportsubsidies voor Europese landbouwproducten. Een andere belangrijke wijziging zorgt ervoor dat het ontwikkelingsbeleid niet vooral bepaald zal worden door de Europese lidstaten, maar in samenspraak met het Europees Parlement.

Goede blauwdruk

"De toekomst zal nu moeten uitwijzen hoe goed we samen dat buitenlandse en ontwikkelingsbeleid kunnen invullen en hoe in de praktijk die nieuwe buitenlandse dienst zal functioneren. Er ligt nu een goede blauwdruk, maar we moeten scherp toezien op het verdere bouwproces", zegt Berman.

Oprichting dienst in najaar

In juli zal het voltallige Europees Parlement zich uitspreken over het bereikte akkoord. De diplomatieke dienst van de EU zal dan naar verwachting in het najaar al worden opgericht.