Europees Parlement pleit voor aanpak bonussen

Source: M. (Thijs) Berman i, published on Tuesday, June 22 2010, 11:52.

Het Europees Parlement heeft zich uitgesproken over het beloningsbeleid in de financiële sector en de beloningen van bestuurders van beursgenoteerde ondernemingen. De commissie economische en monetaire zaken roept de Europese Commissie op met bindende maatregelen te komen om bonussen aan te pakken.

Beloningen afstemmen op verantwoord risico nemen

De economische commissie doet voorstellen om de beloningen goed af te stemmen op verantwoord risico nemen. Ook pleit ze voor een evenwichtig gestructureerd beloningspakket en bedrijfseconomisch toezicht. Tot slot wil de commissie inspraak van aandeelhouders.

Berman: 'eerste stap in aanpakken bonussen'

PvdA-europarlementariër Thijs Berman, woordvoerder monetaire zaken: "Deze voorstellen zijn een stap in het aanpakken van de bonussen in de financiële sector, die voor een deel hebben geleid tot de financiële crisis. Het kan niet zo zijn dat beloningen van bestuurders los staan van de kwalitatieve prestaties van het bedrijf. Als de bestuurder slecht gepresteerd heeft, moet de mogelijkheid bestaan zijn bonus terug te vorderen."

Niet alle voorstellen halen het

Niet alle voorstellen van de Europese sociaaldemocraten zijn overgenomen. Het voorstel om bonussen te maximeren op 50% van het jaarsalaris heeft het niet gehaald. Ook het voorstel om een verzekeringsfonds op te zetten dat gefinancierd wordt door financiële instellingen is weggestemd.

'Zelfs liberalen en conservatieven wakkergeschud'

Berman: "Het taboe is doorbroken. Als je mij 3 jaar geleden had gevraagd of de bonussen serieus zouden worden aangepakt, had ik je voor gek verklaard. Nu spreken we over bindende maatregelen en grotere inspraak van aandeelhouders en toezichthouders in het beloningsbeleid van banken en bedrijven. De financiële crisis heeft zelfs de liberalen en conservatieven wakkergeschud."

Bron afbeelding: SXC / v_hujer.