Berman en Merkies zetten zich in op gebied van innovatie en duurzaamheid

Source: M. (Thijs) Berman i, published on Friday, July 2 2010, 11:52.
Berman en Merkies zetten zich in op gebied van innovatie en duurzaamheid
Bron: Blog Thijs Berman

Duurzaamheid is het toverwoord om de klimaatcrisis te bestrijden. Dat betekent energieneutraal wonen en werken, maar ook zorgvuldig omgaan met onze grondstoffen. Daarin is een stad als Utrecht verbonden met de rest van de wereld. Is Utrecht duurzaam? Hoe kan Europa daarbij helpen? PvdA-Europarlementariërs Thijs Berman en Judith Merkies gingen daarover op 1 juli onder leiding van duurzaamheidsexpert Willem Verbaan in debat met Utrechtenaren. De Europarlementariërs gaven aan graag in Brussel het voortouw te nemen in de stimulering van duurzaamheid.

Veel initiatieven rond duurzaamheid in Domstad

De gemeente Utrecht en de bewoners van de stad zetten zich op allerlei manieren in voor duurzaamheid. De volledige binnenstad wordt bijvoorbeeld ontzien van autoverkeer. En Utrechtse bussen rijden op biodiesel. Een wijk als Lombok is hard op weg een om zelf energie op te wekken en om zuiniger met energie om te gaan, vertelt Robin Berg, de trekker van vele klimaatinitiatieven in de wijk. Bert Roozendaal komt ook aan het woord. Hij is initiatiefnemer van de transportdienst Cargohopper, die speciaal ontworpen elektrische auto's laat rijden door de binnenstad. Het gevolg: minder CO2-uitstoot én minder geluidshinder.

Corporaties: geld nodig om woningen energiezuinig te maken

Nieuwbouw is zo goed als energieneutraal, vertelt Jim Schuyt van de Utrechtse woningcorporatie de Alliantie. Een ander verhaal is de voorraad bestaande woningen. Een forse investering is nodig om deze klimaatvriendelijker te maken. Een woningbouwvereniging kan die investering echter niet via de huren terugverdienen, want deze mogen niet zomaar verhoogd worden. Daarom is voor de investeringen aanvullende financiële ondersteuning nodig.

PvdA-Europarlementariërs: 'goed samenwerken met gemeenten'

De PvdA wil de Europese regels beter laten aansluiten op de behoeften van de stad en haar inwoners, maar vraagt ook op basis van de bestaande regels meer initiatieven van het lokale bestuur. Bijvoorbeeld om kleinschalige energieopwekking per huishouden te stimuleren, om nieuwe en oude gebouwen zo snel mogelijk energieneutraal te maken, om te werken aan duurzamer transportmiddelen en er zich van te vergewissen dat de biodiesel van de bussen niet ten koste gaat van de voedselvoorziening in ontwikkelingslanden. Duurzaam betekent immers óók solidair zijn met anderen, niet alleen binnen, maar ook buiten Nederland, benadrukte delegatieleider Thijs Berman.

Berman en Merkies nemen voortouw bij innovatie

Grondstoffen zijn schaars en energie zal nog veel duurder worden. Investeren in innovatie op het gebied van energie, en dus ook in onderwijs en onderzoek, is noodzakelijk, vinden de PvdA'ers in het Europees Parlement. De samenleving moet verduurzamen, dat is een taak van zowel de lokale overheid als die van Europa. De PvdA-Europarlementariërs Berman en Merkies zijn bereid om in Europa hierbij het voortouw te nemen.

Bron afbeelding: SXC / kovik.