Steun zorgverzekering in arme landen

Source: M. (Thijs) Berman i, published on Thursday, October 7 2010, 11:51.

"Elke moeder, elk kind en elk gezin, waar ook ter wereld, moet naar de dokter kunnen", vindt PvdA-Europarlementariër Thijs Berman, woordvoerder ontwikkelingssamenwerking. "Zorgverzekeringen kunnen hierbij een essentiële bijdrage leveren. Ook in arme landen." Vandaag heeft het Europees Parlement op initiatief van de sociaaldemocraten de Europese Commissie opgeroepen om ontwikkelingslanden te ondersteunen bij het opzetten van zorgverzekeringen die de gehele bevolking betere toegang tot medische hulp kunnen bieden.

Het hele systeem aanpakken

Toegankelijke gezondheidszorg in ontwikkelingslanden is er nog steeds niet voor grote delen van de bevolking. De Millennium-ontwikkelingsdoelen op het gebied van gezondheid, zoals het tegengaan van moedersterfte, dreigen niet gehaald te worden in 2015. Relatief eenvoudig te bestrijden ziektes als longontsteking en diarree zijn nog steeds de hoofdoorzaken voor kindersterfte in sub-Sahara Afrika. "Als we deze zaken echt effectief willen aanpakken, moeten we ons richten op de verbetering van het gezondheidszorgsysteem in zijn geheel", stelt Berman. "Er zijn nu belangrijke fondsen die zich richten op één ziekte, bijvoorbeeld malaria of hiv/aids, en die zijn heel effectief in het bestrijden van deze specifieke ziekte. Maar een andere stap vooruit is dringend nodig: een hulpplan voor het opstarten van zorgverzekeringen, waarmee mensen ook in arme landen medische zorg kunnen betalen."

Hulp van de EU is nodig

In een land als Rwanda werkt dat al goed. Daar is nu ongeveer 85% van de bevolking verzekerd bij onderlinge verzekeringen, waaraan de hele gemeenschap bijdraagt. Doordat deze verzekeringen voor kleine lokale gemeenschappen worden afgesloten en niet voor de gehele bevolking tegelijk, zijn deze zorgverzekeringen flexibel en aangepast aan lokale gewoontes en situaties. "Veel ontwikkelingslanden kunnen dit systeem echter niet alleen opzetten, de EU kan ze daarbij gericht helpen. Bijvoorbeeld door fondsen beschikbaar te stellen bij het opstarten van zo'n zorgverzekering, door ziekenhuizen te bouwen, medicijnen beschikbaar te stellen en artsen en verpleegsters op te leiden", vindt Berman.