VN roept EU op tot leiderschap en solidariteit

Source: M. (Thijs) Berman i, published on Tuesday, October 19 2010, 11:51.

"Net zoals elke Europese burger heeft elke wereldburger recht op een behoorlijk bestaan", verklaarde vandaag PvdA-Europarlementariër Thijs Berman, woordvoerder ontwikkelingssamenwerking in de plenaire vergadering van het Europees Parlement, tijdens het debat over het uitbannen van armoede. "Armoedebestrijding wereldwijd is één van de belangrijkste opdrachten van de EU."

Een schone en veilige wereld, zonder armoede

Dat de EU met alle inzet hier aan moet werken was ook de oproep van Ban Ki-Moon, Secretaris-generaal van de Verenigde Naties, vandaag in het Europees Parlement. "Terecht vraagt hij om leiderschap en solidariteit van de Europese Unie", zegt Berman, " Wereldwijde herverdeling van welvaart leidt tot het wegnemen van sociale spanningen, vermindert de kans op terrorisme en vergroot tegelijk onze afzetmogelijkheden."

Ban Ki-Moon bedankte de EU voor de 1 miljard extra voedselhulp voor de ontwikkelingslanden, tijdens de voedselcrisis vorig jaar. Dat kwam tot stand op initiatief van o.a. Berman vanuit het Europees Parlement. Hij riep vervolgens op tot een verdere intensieve samenwerking voor een schone en veilige wereld, zonder armoede.

‘Het maakte indruk dat hij de groeiende polarisering in Europa heel gevaarlijk vindt’

Daarbij past niet een polariserende politiek in de Europese lidstaten: "Liberale waarden moeten niet aangewend worden om niet liberale doelen na te streven, zo stelde de VN-secretaris-generaal duidelijk.

"Het maakte indruk dat hij de groeiende polarisering in Europa heel gevaarlijk vindt", zegt PvdA-Europarlementariër Emine Bozkurt, woordvoerder burgerrechten, "Hij maakte andermaal duidelijk dat Europa altijd een voorvechter van de mensenrechten is geweest en dat vooral moet blijven. Ook de PvdA vindt dat in de EU elk kind dezelfde kansen moet krijgen, ongeacht wie de ouders zijn of welke religieuze achtergrond het heeft."

Geen woord over Iran

De PvdA-Europarlementariërs betreuren wel dat de VN-secretaris-generaal geen woord repte over Iran. De Iraanse president, deze week op bezoek in Libanon, aan de grens met Israël, riep op tot de vernietiging van de staat Israël. "Dat is ongekend voor een VN lidstaat. Ban Ki-Moon had Iran vandaag kunnen terecht wijzen", aldus de PvdA in het Europees Parlement.