Europees budget: PvdA pleit voor duidelijke beleidskeuzes

Source: M. (Thijs) Berman i, published on Thursday, October 21 2010, 11:51.

"De Europese uitgaven moeten we beperkt houden", stelt PvdA-delegatieleider Thijs Berman vandaag in het Europees Parlement bij de stemming van het begrotingsvoorstel voor 2011, "Maar de PvdA eist wel de nodige Europese investeringen in onderzoek, innovatie en onderwijs om de EU concurrerend te maken in de wereld en om aan meer mensen werk te bieden." De PvdA is voorstander van een Europese begroting die nauwelijks verhoogd wordt ten opzichte van 2010, maar die wel duidelijke beleidskeuzes maakt. Het Europees Parlement stemde vandaag over het totale budget voor 2011 van de Europese Unie.

‘Het Europese budget hoort garant te staan voor goed Europees beleid’

De Europese Commissie stelde eerder voor dat budget voor volgend jaar te verhogen met een normale groei van zo'n 6%, de EU lidstaten wilden juist bezuinigen en stelden een budget voor met een verhoging van maar de helft."Het Europese budget hoort garant te staan voor goed Europees beleid voor het komende jaar. Zotte kosten moeten we natuurlijk schrappen, maar er zijn ook broodnodige uitgaven en die vragen om duidelijke keuzes. De regeringsleiders hebben enkel de kaasschaaf gebruikt bij het opstellen van hun begrotingsvoorstel", aldus Berman.

Het meeste geld is om de Europese economie te stimuleren

Voor 2011 zal er volgens de plannen van het Europees Parlement 142,6 miljard euro worden gereserveerd voor de begroting van de EU. Dat is 1,15 % van het bruto nationaal inkomen van de lidstaten. Het meeste geld is voorzien om de Europese economie te stimuleren, onderzoek en innovatie wordt fors uitgebreid en er is meer geld voor jongeren en hun scholing. De uitgaven voor de landbouw blijven ongeveer gelijk. "De PvdA is al lang voorstander van een herziening en beperking van dat landbouwbudget. Elke verhoging wijzen we daarom af, alsook de exportsubsidies en de subsidies voor alcohol en tabaksproducenten. Ook het melkfonds dat boeren ondersteunt is niet langer nodig", verklaart Berman.

Extra kosten zijn nodig en onvermijdbaar

Het Europees Parlement zelf krijgt extra geld, 132 miljoen euro. Dat is nodig, om te kunnen functioneren volgens het nieuwe Verdrag van Lissabon, dat meer bevoegdheden aan het Europees Parlement geeft. Berman: "Deze kosten zijn inderdaad nodig en onvermijdbaar. Daar waar het Verdrag van Lissabon het Europees Parlement meer armslag geeft, moeten we het versterken. Nieuwe medewerkers bij de politieke fracties en commissies zullen de nieuwe wetteksten moeten voorbereiden. Maar de PvdA is tegen het voorstel om de Europarlementariërs zelf meer personeel te geven."

Opnieuw onderhandelen

Het Europees Parlement gaat met het vandaag goedgekeurde voorstel voor het budget 2011 opnieuw onderhandelen met de Europese Commissie en regeringsleiders. In november zal het Europees Parlement het budget van komend jaar dan definitief goed -of afkeuren.