‘Huidig kabinet remt en saboteert Europese samenwerking’

Source: M. (Thijs) Berman i, published on Friday, December 10 2010, 11:51.

Het huidige kabinet remt en saboteert de totstandkoming van beleid in Europa, stelde PvdA-Europarlementariër Thijs Berman gisteren tijdens een bijeenkomst in Amsterdam. De regering neigt ernaar de Europese samenwerking bij voorbaat al af te keuren, zonder te kijken of deze samenwerking meerwaarde heeft.

De PvdA-Europarlementariër vindt dat de discussie niet moet gaan over voor of tegen Europa. Hij kijkt liever per situatie of meer of juist minder ‘Europa’ iets toevoegt. “Natuurlijk zijn er veel zaken die prima door nationale overheden geregeld kunnen worden, maar we moeten niet blind zijn voor de resultaten en mogelijkheden van beleid op Europees niveau.”

Belang van internationale samenwerking

Berman vindt het van groot belang dat Europees beleid ingezet wordt op grote thema’s waar internationale samenwerking iets toevoegt: klimaat, vrede en veiligheid, eerlijk delen en gelijke rechten. Vraagstukken van deze omvang kun je volgens de delegatieleider simpelweg niet op nationaal niveau oplossen. Dit zijn de thema’s die het hart van de sociaaldemocratie raken en waarbij Europa echt meerwaarde heeft.

Berman zag de laatste tijd verschillende voorbeelden voorbijkomen waarbij een Europese aanpak nodig is, maar waarbij de Nederlandse regering tegenstribbelde. “Neem de respons op rampen. Het is duidelijk efficiënter als je dit gezamenlijk aanpakt en op Europees niveau de taakverdeling coördineert. Het huidige kabinet is daar tegen.” Een ander voorbeeld is het Europees Beschermingsbevel, dat slachtoffers van geweld over de grenzen van lidstaten heen beschermt tegen geweldplegers. De Nederlandse regering blokkeerde deze regeling, waardoor het een stuk ingewikkelder wordt om de veiligheid van slachtoffers in andere lidstaten te waarborgen.

Eensgezindheid in de sociaaldemocratische fractie

De PvdA-Europarlementariër ging ook in op de eensgezindheid binnen de progressieve Alliantie van Socialisten en Democraten (S&D) in het Europees Parlement. Gespreksleider Thomas von der Dunk vroeg hem of er binnen deze fractie, die bestaat uit verschillende landelijke sociaaldemocratische partijen, veel meningsverschillen ontstaan door nationale belangen. Berman gaf aan dat de eensgezindheid groot is. Zeker op het gebied van de grote sociaaldemocratische thema’s zit de fractie op één lijn. En het zijn volgens de PvdA’er juist deze thema’s waar Europa echt nodig is.