Akkoord over Europese begroting 2011

Source: M. (Thijs) Berman i, published on Wednesday, December 15 2010, 11:51.

Na wekenlange onderhandelingen met de EU-lidstaten, heeft het Europees Parlement vandaag op de valreep ingestemd met de Europese begroting voor 2011.

Lange en moeizame onderhandelingen

Delegatieleider van de PvdA in het Europees Parlement, Thijs Berman: "Het was lang en moeizaam onderhandelen, met getouwtrek tussen de lidstaten en het Europees Parlement en een onnodige blokkade door o.a. Nederland, die niets opleverde. Nu kunnen we in 2011 dan toch van start gaan met het zo dringend nodige Europese toezicht op de banken en met de oprichting van de Europese buitenlandse dienst."

EP betrokken bij onderhandeling begroting 2014-2020

Het Europees Parlement ging akkoord met het voorstel van de lidstaten om het budget maar zeer gering te verhogen. De lidstaten hebben de toezegging gedaan dat het Europees Parlement betrokken wordt bij de onderhandelingen over de Europese meerjarenbegroting 2014-2020.

"Dat is belangrijk, want het Europees Parlement moet er al dan niet zijn goedkeuring aan geven. Het is daarom beter om er in een vroeg stadium al bij te zitten om een botsing in een laat stadium te vermijden. Dat hebben de lidstaten nu ingezien", aldus Berman.

Bron afbeelding: SXC / v_huijer.