Berman wil opheldering over sabotage Europese Rekenkamer

Source: M. (Thijs) Berman i, published on Thursday, January 13 2011, 11:51.

Naar aanleiding van het interview met Maarten Engwirda, voormalig lid van de Europese Rekenkamer, in de Volkskrant van 11 januari 2011, heeft PvdA-Europarlementariër Thijs Berman vragen gesteld aan de Europese Commissie. Berman is lid van de commissie controle budget in het Europees Parlement.

Stevige beschuldigingen

Engwirda beschuldigt andere leden van de Europese Rekenkamer van het systematisch verdoezelen van onregelmatigheden en fraude met Europees geld. Ook beschuldigt hij Europees Commissaris Siim Kallas, in 2005 verantwoordelijk voor een Europees anti-fraudebeleid, van het uitvoeren van ongeoorloofde druk op de Rekenkamer om haar normen te versoepelen.

‘Elke vorm van beïnvloeding onacceptabel’

Berman vindt elke vorm van beïnvloeding van het werk van de Europese Rekenkamer onacceptabel. Hij heeft de Europese Commissie dan ook om opheldering gevraagd. Daarnaast wil hij weten of de Commissie van plan is een onafhankelijk onderzoek in te stellen naar aanleiding van de uitlatingen Engwirda. Ook heeft de PvdA’er gevraagd om een reactie van Eurocommissaris Kallas op de beschuldigingen.