Belangrijke rol Europese Investeringsbank bij armoedebestrijding

Source: M. (Thijs) Berman i, published on Thursday, February 17 2011, 11:51.

Het Europees Parlement roept de Europese Investeringsbank (EIB) op meer aandacht te hebben voor de bestrijding van armoede in ontwikkelingslanden. "Naast investeringen in infrastructuur in die landen, moet de EIB ook bereid zijn leningen te geven aan de kleine ondernemers, die meestal niet terecht kunnen bij de commerciële banken", stelt PvdA-Europarlementariër Thijs Berman.

Europese Investeringsbank laat belangrijke taak liggen

Vandaag heeft het Europees Parlement ingestemd met de verlenging van het mandaat van de EIB tot einde 2013. De EIB is een publieke bank, waar alle EU lidstaten aan bijdragen. Ze beschikt over een groot kapitaal en kan goedkoop geld uitlenen. De EIB kan daarom makkelijk investeren in grootschalige infrastructurele projecten, waar het rendement zich pas na lange tijd uitbetaald. Maar volgens Berman laat de EIB vooral in de ontwikkelingslanden een belangrijke taak liggen:

"De EIB kan de armoede in ontwikkelingslanden tegengaan. Kwetsbare groepen als vrouwen en boeren moeten de mogelijkheid krijgen om tegen een normale rente geld te lenen voor het starten van een bedrijfje. Door de garantie van de Europese Unie kan de EIB hogere risico's nemen dan commerciële banken."

Door de recente gebeurtenissen in de Arabische wereld vraagt het Europees Parlement ook om meer geld te investeren in de mediterrane regio, om de democratie en de economie daar te ondersteunen.

"De revoluties in Tunesië en Egypte hebben de weg geopend naar meer democratie in de Arabische wereld. Als EU moeten we deze beweging op alle mogelijke manieren ondersteunen en voorkomen dat niet-democratische groepen de macht overnemen. De EIB kan hier aan bijdragen door te investeren in de regio en te laten zien dat het zich bekommert om het welzijn van de bevolking", aldus Berman.