Belasting voor banken

Source: M. (Thijs) Berman i, published on Tuesday, March 8 2011, 11:51.

Het bedrijfsleven en de financiële sector moeten meer gaan bijdragen aan de EU als het aan het Europees Parlement ligt.

Vandaag heeft het Europees Parlement ingestemd met voorstellen om een belasting in te voeren op de uitstoot van CO2 en roept het de Europese Commissie en de lidstaten op om te kiezen voor Euro-obligaties. Het Europees Parlement pleit ook nadrukkelijk voor de invoering van een belasting op financiële transacties in de EU. Op deze manier worden de diensten waar banken, hedgefondsen en andere financiële instellingen gebruik van maken belast. Dit zijn voorstellen van het Europees Parlement om de EU anders te financieren.

PvdA-Europarlementariër Thijs Berman: "Het doel van deze voorstellen is tweeledig. Allereerst wordt een veel grotere bijdrage gevraagd van banken en bedrijven. Het alternatief is namelijk om burgers extra te belasten en van hen wordt momenteel al buitenproportioneel veel gevraagd. Ten tweede wordt risicovol gedrag door banken extra belast. Onverantwoord gedrag van banken moet worden ingeperkt. Een belasting helpt daarbij."

Grotere bijdrage van financiële sector

Onderzoek van de Europese Commissie heeft inmiddels vastgesteld dat wanbeheer van de financiële sector mede de economische crisis heeft veroorzaakt. Bovendien zijn de meeste financiële diensten in de EU vrijgesteld van BTW. De financiële sector betaalt hierdoor geen belasting op de diensten die geleverd worden. Volgens het Europees Parlement zijn er genoeg argumenten die ervoor pleiten dat de financiële sector een billijker en omvangrijker bijdrage aan de overheidsfinanciën kan leveren. Tenslotte heeft de G20 vorig jaar ook al opgeroepen tot het invoeren van heffingen en belastingen op financiële transacties.

Berman: "Europees Commissievoorzitter Barroso en EU President Van Rompuy komen deze dagen vol trots een plan presenteren waarin de burgers in de EU worden opgeroepen meer bij te dragen aan de Europese economie. Dit komt bovenop de harde bezuinigingen en een stijgende inflatie. Het is onbegrijpelijk dat in deze tijden zo veel gevraagd wordt van burgers en zo weinig van banken en grote bedrijven. Er moet een evenwicht komen in het dragen van de lasten en daar gaan wij als sociaaldemocraten voor zorgen."

Bron afbeelding: SXC / v_hujer.