Corrupte Europarlementariërs moeten onmiddellijk aftreden

Source: M. (Thijs) Berman i, published on Saturday, March 19 2011, 11:50.

De Sunday Times maakt vandaag (19 maart) bekend dat drie leden van het Europees Parlement bereid zijn geweest forse bedragen aan te nemen van een lobbyclub in ruil voor het indienen van wijzigingsvoorstellen voor Europese wetgeving.

De lobbyisten die om die diensten vroegen waren in feite journalisten van de Sunday Times. Zij vroegen om wetsvoorstellen te wijzigen zodat vooral de Britse hedgdefunds gespaard werden, dit tegen de belangen van consumenten in. Zij vroegen ook om een niet kritische houding van de Europarlementariërs ten opzichte van Rusland en de mensenrechten daar.

De drie leden, die geld vroegen voor hun diensten, zijn de christendemocraat Ernst Strasser, oud minister van binnenlandse zaken van Oostenrijk en de sociaaldemocraten Adrian Severin, oud vice premier van Roemenië en Zoran Thaler, oud minister van buitenlandse zaken van Slovenië.

‘Corrupte praktijken ontoelaatbaar’

Thijs Berman, delegatieleider van de PvdA in het Europees Parlement, eist het onmiddellijke aftreden van deze drie corrupte Europarlementariërs.

“Dergelijke corrupte praktijken zijn absoluut ontoelaatbaar. Deze mensen horen niet in een parlement thuis, en moeten onmiddellijk uit onze fractie gezet worden, Ze horen meteen af te treden. Ik eis totale openheid van alle lobbykantoren en hun relatie met Europarlementariërs. Er moet een onafhankelijk onderzoek komen die iedereen financieel doorlicht, zowel de lobbyisten als alle leden van het Europees Parlement. En dat onderzoek moet vooral niet het Europees Parlement zelf uitvoeren. Alleen volledige openheid over alle inkomsten kan hier de verdenking wegnemen.”

Berman had zeer recent nog een persoonlijke harde confrontatie met partijgenoot Severin juist over de mensenrechtensituatie in Rusland. Berman ging fel in tegen het pleidooi van Severin om Rusland vooral zacht te behandelen. “Severin schreef een stuk over de relatie tussen de EU en Rusland zonder een woord over de moorden op journalisten, of over Tsjetsjenië. Daar ging ik tegenin. Hij verweet mij toen een intolerante calvinist te zijn. Nu weten we dat hij in opdracht en voor geld oreerde voor fake lobbyisten.”

De Britste journalisten van de Sunday Times hadden 60 Europarlementariërs benaderd met hun verzoek, 14 van hen bleken bereid hierover te praten, uiteindelijk gingen de drie genoemde parlementsleden over tot actie en dienden hun nota in voor bewezen diensten.