PvdA deelt zorgen vakbondsdemonstranten

Source: M. (Thijs) Berman i, published on Thursday, March 24 2011, 11:50.

Tienduizenden vakbondsdemonstranten in Brussel eisten vandaag dat de Europese Unie geen invloed krijgt op hun lonen en pensioenen. De vakbonden vrezen voor een uitholling van de nationale sociale stelsels en vinden dat de Europese regeringsleiders geen oor hebben voor hun belangen.

PvdA-Europarlementariër Thijs Berman steunt de vakbonden in hun protest: "De demonstraties van vandaag tonen aan dat werknemers in alle EU-lidstaten grote zorgen hebben over de keuzes die nu worden gemaakt. Ik deel hun zorgen. De voorstellen van de EU regeringsleiders hebben grote invloed op de positie van werknemers en dat leidt tot grote onzekerheid."

Werknemers draaien op voor kosten crisis

De Europese regeringsleiders zijn vanaf vandaag in Brussel bijeen om een aantal besluiten te nemen die de Europese economie moeten versterken.

In de voorstellen die op tafel liggen, wordt geen enkele bijdrage gevraagd van de financiële sector en het bedrijfsleven. Het plan van de sociaaldemocraten in het Europees Parlement om een belasting in te voeren op financiële transacties is vooruit geschoven. Het ziet er naar uit dat alleen de werknemers zullen moeten inleveren om de Europese economie weer gezond te maken.

Berman: "Werknemers voelen zich dubbel gepakt. Niet alleen zijn zij ongewild blootgesteld aan de risico's van een ongereguleerde financiële sector, hen wordt nu ook gevraagd de puinhopen op te ruimen. Je kunt dit alleen van werknemers vragen, wanneer je ook een serieuze bijdrage vraagt van de financiële sector en grote bedrijven. De regeringsleiders nemen voorstellen hierover voorlopig niet in overweging. Dat is oneerlijk en zal leiden tot grotere verschillen in de samenleving."