Hef sancties Ivoorkust grotendeels op

Source: M. (Thijs) Berman i, published on Friday, April 8 2011, 11:50.

"Ouattara heeft gelijk dat de EU de sancties tegen de Ivoorkust grotendeels moet opheffen", vindt PvdA-Europarlementariër Thijs Berman. Ouattara, die de laatste presidentsverkiezingen heeft gewonnen maar niet erkend wordt door president Gbagbo, pleitte daar vandaag voor. Volgens Ouattara heeft hij samen met zijn generaals intussen de macht over het grootste gedeelte van Ivoorkust. De EU-sancties bestaan enerzijds uit maatregelen die de financiële middelen van de omstreden president Gbagbo en zijn handlangers bevriezen en anderzijds uit het verbod om de havens aan te doen.

Sancties schieten doel voorbij

"De sancties tegen de belangrijkste havens moeten direct worden opgeheven. Hulpgoederen en zelfs medicijnen komen het land niet meer binnen, dan schieten sancties hun doel voorbij. De bevolking mag niet gestraft worden voor de acties van Gbagbo. De Ivorianen hebben recht op humanitaire hulp", vindt Berman. "Deze havens zijn onder controle van Ouattara en het is niet langer gerechtvaardigd om deze sancties in te zetten om Gbagbo te dwingen op te stappen."

Ook de sancties die zijn opgelegd tegen de Ivoriaanse Centrale Bank kunnen worden opgeheven. Berman: "Gbagbo kan toch niet langer bij het geld. Hij zit vast in de kelders van zijn paleis."

Sancties persoonlijk bezit wel handhaven

Berman is het wel eens met het handhaven van de EU-sancties tegen de persoonlijke bezittingen van Gbagbo en zijn handlangers.