Gezamenlijke registratie lobbyisten

Source: M. (Thijs) Berman i, published on Wednesday, May 11 2011, 11:50.
Gezamenlijke registratie lobbyisten
Bron: Blog Thijs Berman

De lobbyregisters van het Europese Parlement en de Europese Commissie zullen worden samengevoegd tot één register. Ook Europarlementariërs zelf moeten, op initiatief van PvdA-Europarlementariër Thijs Berman, voortaan hun contacten met lobbyisten vastleggen en openbaar maken. Een meerderheid van het Europees Parlement is het hierover eens. Volgens Berman is dat niet meer dan vanzelfsprekend: "Kiezers hebben het recht om te weten met wie hun Europarlementariërs spreken en door wie zij zich laten informeren. In het Amerikaanse Congres is het niet anders."

Lobbyistenregister nog vrijwillig

Berman had graag gezien dat lobbyisten verplicht werden zich te laten opnemen in het lobbyistenregister, maar voorlopig gebeurt dat nog op vrijwillige basis. Bovendien is het teleurstellend dat de Raad van Ministers zich pas later bij dit register zal aansluiten. "Maar de toezegging van de Raad om in de toekomst hieraan mee te werken ligt er wel. Daar wachten we dan maar op." In het gezamenlijke register worden alle activiteiten van lobbyisten en andere belangengroepen, zoals ngo's, opgenomen die Europees beleid of nieuwe Europese wetgeving willen beïnvloeden.

In openheid werken

Berman: "Vooral het bedrijfsleven en de financiële sector hebben een grote invloed bij het maken van nieuwe wetten. Zij hebben de experts en het geld om veel mensen naar Brussel te sturen. Het gaat vaak om gedetailleerde, technische kwesties, dan hebben zij al snel een voorsprong. Zeker in de aanloop naar nieuwe wetgeving. Maar dit register dwingt iedereen in elk geval om in alle openheid te werken."

Er werken in Brussel naar schatting 10.000 lobbyisten.

Bron afbeelding: European Parliament Audiovisual.