Zorgen om handelsakkoord EU met India

Source: M. (Thijs) Berman i, published on Wednesday, May 11 2011, 11:50.
Zorgen om handelsakkoord EU met India
Bron: Blog Thijs Berman

Er zijn grote zorgen over het vrijhandelsakkoord dat naar verwachting nog dit jaar gesloten wordt tussen de Europese Unie en India. Dat werd vandaag duidelijk in het Europees Parlement. De Commissie onderhandelt al jaren met India over dit akkoord, maar laat weinig informatie los over wat precies wordt afgesproken tussen de partners. Hierdoor is er in het Europees Parlement grote onrust ontstaan. Hoe staat het bijvoorbeeld met afspraken over kinderarbeid?

Opkomen voor 'onaanraakbaren' en kinderen

PvdA-Europarlementariër Thijs Berman deelt deze zorgen: "Kinderarbeid is nog steeds een enorm probleem in India. Tijdens de onderhandelingen moeten de Europese Commissie en de Indiase regering ervoor zorgen dat de handel tussen India en de EU kinderarbeid zal tegengaan. Alleen de Indiase regering oproepen om meer te investeren in onderwijs lost het probleem niet op." Ook over hoe de situatie van de meer dan 200 miljoen straatarme Dalit, de kaste van 'onaanraakbaren', verbeterd kan worden, wordt niets afgesproken.

In een resolutie van de sociaaldemocraten in het Europees Parlement werd de Europese Commissie opgeroepen deze ernstige kwesties samen met India aan te pakken, maar de liberalen en christendemocraten stemden hier niet mee in. Berman vindt dat zeer teleurstelend. Een meerderheid van het Europees Parlement wil niet verder gaan dan India te verzoeken de mensenrechten en sociale omstandigheden van de Indiase bevolking te verbeteren.

Productie generieke geneesmiddelen stimuleren

Wel eist het Europees Parlement dat het handelsakkoord de productie van goedkope generieke medicijnen moet stimuleren. Dat kan door resultaten van klinische tests van Europese geneesmiddelen vrij beschikbaar te stellen. De farmaceutische industrie in de EU stuurt juist aan op de bescherming van "data-exclusiviteit" in het akkoord. Dit houdt in dat een producent van generieke geneesmiddelen een vastgesteld aantal jaren moet wachten totdat hij de generieke versie van een nieuw of verbeterd geneesmiddel op de markt mag brengen.

India is een van de grootste producenten van generieke geneesmiddelen en exporteert die naar ontwikkelingslanden. Bij invoering van data-exclusiviteit in het handelsakkoord zal deze productie ernstige hinder ondervinden. Berman: "De EU mag de toegang tot geneesmiddelen niet frustreren, belangrijke geneesmiddelen zoals hiv/aids-remmers moeten goedkoop in ontwikkelingslanden verkrijgbaar zijn. India moet die productie juist kunnen opvoeren."

Bron afbeelding: SXC / sataqvi.