Moratorium Europees geld voor mijnbouwprojecten

Source: M. (Thijs) Berman i, published on Tuesday, May 24 2011, 11:50.

Vijftig leden van het Europees Parlement van vier verschillende partijen (S&D, ALDE, Groenen en GUE/NL) roepen in een open brief aan de President van de EU, het EU Voorzitterschap en de Europese Commissie op tot "een moratorium op Europese financiering van mijnbouwprojecten, zolang er geen voorwaarden en regels zijn vastgelegd."

"De toegevoegde waarde van mijnbouwprojecten in het kader van ontwikkelingssamenwerking valt zeer te betwisten", zegt PvdA-Europarlementariër Thijs Berman, die vandaag de brief heeft gepresenteerd in het Europees Parlement.

"Door gunstige belastingregimes, lage arbeidsvoorwaarden en de schade aan het milieu is het zelden het gastland en zijn bevolking die voordeel hebben van deze projecten. Het gaat de internationale mijnondernemingen alleen om winst. Ik zie niet in waarom bij die projecten publieke financiering nodig is. Zeker niet als voorwaarden en regels ontbreken, die een positieve uitkomst kunnen garanderen voor diegenen die het nodig hebben: de armste landen en hun bevolking." De brief verwijst naar het voorbeeld van o.a. de Wereld Bank, die scherpe regels heeft opgesteld voor de mijnbouwindustrie.

Glencore AG

Berman en andere Europarlementariërs nemen dit initiatief naar aanleiding van de activiteiten van Mopani Copper Mine (MCM), een consortium dat zich bezig houdt met mijnbouw in koper en kobalt in Zambia. MCM sluist de winst weg uit Zambia om te voorkomen dat het bedrijf daar belasting moet betalen. Het brengt de winst onder bij het moederbedrijf, Glencore AG, gevestigd in Zwitserland. De organisatie Counter Balance is bovendien zeer kritisch over het zwakke sociale beleid van dit bedrijf en de desastreuze gevolgen van deze industrie voor het milieu. Ondanks deze bevindingen kreeg MCM van de Europese Investeringsbank (EIB) een lening van €48 miljoen, die de ontwikkeling in Zambia wil ondersteunen. Terwijl juist vandaag Glencore AG toetreedt tot de London Stock Exchange als één van de grootste bedrijven daar.

"Dit bedrijf brengt geen vooruitgang in het land. Integendeel, ze onthoudt de Zambianen hun recht op sociale en economische voordelen. Door dit soort bedrijven te ondersteunen doet de EIB meer kwaad dan goed", aldus Berman.