Voor een slagvaardige EU met moderne begroting

Source: M. (Thijs) Berman i, published on Wednesday, June 8 2011, 11:50.

"Met een hervormd en modern budget kunnen we de EU slagvaardig maken, zonder enige twijfel. Het is een misvatting dat Europa alleen maar beter kan worden met meer geld. Elke cent aan Europa moet op de best mogelijke manier besteed worden", is de overtuiging van de PvdA-delegatie in het Europees Parlement.

De drie PvdA-Europarlementariërs hebben niet ingestemd met het voorstel om het Europese budget voor de komende zeven jaren te verhogen met "minstens vijf procent". Een meerderheid van het Europees Parlement wil dat wel, zo bleek bij de stemming vandaag. Het argument voor die budgetverhoging is dat de EU nieuwe taken heeft gekregen volgens het Verdrag van Lissabon en dat daar ook geld bij moet horen. Het afschaffen van de vergaderingen van het Europees Parlement in Straatsburg kan wel rekenen op een meerderheid in het Europees Parlement - en ook op de steun van de PvdA-eurodelegatie.

Onderzoek, innovatie, duurzame energie

Thijs Berman, leider van de PvdA-Eurodelegatie: "De begroting van de EU moeten we eerst moderniseren, waarbij we in de eerste plaats de landbouwbegroting grondig hervormen en stoppen regionale subsidies te geven aan de rijkste lidstaten. Er is meer geld nodig voor innovatie en onderzoek en voor duurzame energie. Daar zit nieuwe werkgelegenheid in, dat zijn dé kansen voor Europa in de wereldeconomie. Maar het moet mogelijk zijn om die middelen binnen de huidige EU-begroting te vinden."

Gevestigde belangen ter discussie

Berman is teleurgesteld over de nieuwste budgetvoorstellen van het Europees Parlement. "Veel van de voorstellen zijn goed afgewogen en te verdedigen, maar ze missen durf en visie. Gevestigde belangen worden nog steeds beschermd. Er worden te weinig nieuwe prioriteiten gesteld. Laten we nu toch eindelijk eens een moderne EU-begroting opstellen voor de komende jaren. Ik zie daarom geen andere mogelijkheid dan met de bevriezing van het huidige budget die hervormingen af te dwingen. Dat gaat niet ten koste van Europa, daar wordt Europa juist sterker van."

Bron afbeelding: SXC / v_hujer.