Hulp nodig aan rampgebied in Hoorn van Afrika

Source: M. (Thijs) Berman i, published on Monday, July 4 2011, 11:49.

"Meer dan 10 miljoen mensen in de Hoorn van Afrika moeten zonder water zien te overleven. De Europese Unie moet direct humanitaire hulp bieden aan deze regio die getroffen wordt door de grootste periode van droogte in 60 jaar", vindt PvdA-Europarlementariër Thijs Berman.

De VN en hulporganisaties luiden vandaag (4 juli) de noodklok over de grote hoeveelheden vluchtelingen uit onder andere Somalië, die onderdak zoeken in vluchtelingenkampen in Ethiopië en Noord-Kenia. "Deze mensen komen uitgedroogd en ondervoed aan in deze kampen. Terwijl er in Ethiopië en Noord-Kenia al te weinig water en voedsel is om de eigen bevolking te voorzien", aldus Berman.

Berman was afgelopen mei in de Keniaanse provincie Turkana, waar hij de gevolgen van de droogte heeft gezien. "Meertjes en rivieren zijn zeldzaam, dus mensen moeten in opgedroogde rivierbedden diep graven naar water, dat ze vervolgens met kleine kopjes in een emmer scheppen. Nu de situatie in de afgelopen twee maanden alleen maar is verslechterd is snelle actie echt een pure noodzaak."

Humanitaire hulp hard nodig

Vandaag heeft Berman de Europese Hoge Vertegenwoordiger, Catherine Ashton en Eurocommissaris Georgieva opgeroepen om zo snel mogelijk humanitaire hulp te bieden aan de getroffen regio, zoals schoon drinkwater, voedsel en tenten die onderdak kunnen bieden aan de nieuwe toestroom van vluchtelingen.

"Deze vluchtelingen zijn het slachtoffer van de gevolgen van klimaatverandering, die zij zelf niet hebben veroorzaakt. Het is de plicht van het Westen en dus van de EU om hulp te bieden", vindt Berman. Daarnaast vraagt hij de Europese Commissie om, in samenspraak met de lidstaten, voor deze regio een langetermijnbeleid op te stellen, zodat deze noodsituaties in de toekomst voorkomen kunnen worden.