Reactie op voorstel Rutte Eurocommissaris begroting

Source: M. (Thijs) Berman i, published on Thursday, September 8 2011, 11:49.

Ruttes "voorstel" voor een Eurocommissaris voor begrotingstoezicht is nu al achterhaald, stelt Thijs Berman, delegatieleider van de PvdA in het Europees Parlement. Het echte nieuws komt uit Brussel, omdat vandaag het Europees Parlement met de Europese Raad een compromis heeft gesloten over precies dit onderwerp: er is een akkoord over het economisch bestuur in de eurozone.

In het akkoord is opgenomen dat de Europese Commisse belast wordt met de taak toe te zien op begrotingen van de lidstaten en eventueel ook sancties zal opleggen als de begrotingsregels niet nageleefd worden. Premier Rutte werd op zijn wenken bediend, het is precies waar wij in het Europees Parlement al maanden over onderhandelen met de lidstaten. En het is Frankrijk dus niet gelukt te bedingen dat de Europese Raad zichzelf zou controleren, en zichzelf sancties zou opleggen.

Democratische controle

Het voorstel om een van de Eurocommmissarissen te belasten met het toezicht op nationale begrotingen is goed, omdat het zorgt voor democratische controle door het Europees Parlement, wat met een 'neutraal instituut' niet mogelijk zou zijn.

En de banken dan?

Maar de brief van de regering is enkel gericht op begrotingsdiscipline van overheden. Daar zijn wij voor, en toch rammelt het verhaal. De aandacht gaat uitsluitend uit naar de overheid, terwijl de crisis allereerst een bankencrisis was. De brief bevat niets concreets over de aanpak van de bankensector; en dat de kapitalisering omhoog moet is oud nieuws. Hoe gaan de kosten van een eventuele herkapitalisatie neergelegd worden bij de private partijen, waar de regering voor pleit? Zonder concrete voorstellen daarover (bankenbelasting) blijven de kosten toch weer voor de overheid.

En de arbeidsmarkt?

Niets concreets ook over de crisis van de arbeidsmarkt die niet toevallig de meeste van de landen treft die ook grote schulden hebben. Hoge jeugdwerkloosheid, hoge langdurige werkloosheid: hervormingen van de arbeidsmarkt zijn noodzakelijk; zet die jongeren aan het werk, duw ze in opleidingen, en sluit akkoorden met werkgevers over werk voor ouderen.

Niets concreets ook, tot slot, over de noodzaak te investeren in innovatie en in de transitie naar een duurzame economie.

Kortom, het is een magere brief, omdat de regering op één punt tegemoet komt aan onze verwachtingen - die vandaag door hard onderhandelen door het Europees Parlement al zijn ingelost.

Berman op BNR over dit onderwerp

Op 7 september was Thijs Berman te gast bij BNR om over dit onderwerp te praten.

>> Beluister het fragment

Bron foto: SXC / KillR-B.