Euro-obligaties voor een structurele oplossing crisis

Source: M. (Thijs) Berman i, published on Wednesday, September 14 2011, 11:49.

Jose Manuel Barroso, voorzitter van de Europese Commissie, heeft vandaag in het Europees Parlement aangekondigd dat de Europese Commissie snel met voorstellen zal komen voor de introductie van euro-obligaties. De Europese Commissie zal verschillende opties voorleggen voor de gezamenlijke uitgifte van staatsschuld binnen de eurozone. Barroso geeft aan dat hij niet verwacht dat deze voorstellen zullen leiden tot een acute oplossing van de huidige crisis, maar dat het een stap is naar verdere politieke en economische integratie in de Europese Unie.

Eurozone stabiliseren

Thijs Berman, woordvoerder financieel-economische zaken voor de PvdA in het Europees Parlement, juicht deze toezegging toe. "De Europese sociaaldemocraten hebben altijd gepleit voor euro-obligaties. We zijn dan ook zeer verheugd dat de Europese Commissie ook de noodzaak inziet van een gezamenlijke uitgifte van staatsschuld in de eurozone. We zullen er alles aan moeten doen om de Europese economie structureel te stabiliseren."

Op dit moment houden de financiële markten sterk rekening met een herstructurering van de Griekse schuld. De paniek op de markten richt zich ook op andere lidstaten van de eurozone die een hoge schuld hebben en dat kan grote gevolgen hebben voor lidstaten die er wel goed voor staan, zoals Nederland en Duitsland.

Speculanten buiten de deur houden

"De huidige crisis maakt duidelijk dat financiële markten de lidstaten van de eurozone individueel kunnen aanvallen. Als Italië een hogere prijs voor haar schuld moet betalen, dan heeft dat gevolgen voor Nederland. Door gezamenlijk onze schuld uit te geven staan we ijzersterk tegenover de financiële markten en bepalen we zelf de prijs van onze schuld."

Bron afbeelding: SXC / v_hujer.