PvdA stemt in met voorstellen Europees gecoördineerd economisch beleid

Source: M. (Thijs) Berman i, published on Wednesday, September 28 2011, 11:49.
PvdA stemt in met voorstellen Europees gecoördineerd economisch beleid
Bron: Blog Thijs Berman

De PvdA in het Europees Parlement heeft vandaag, in tegenstelling tot een meerderheid van de fractie van Sociaaldemocraten in het Europees Parlement, ingestemd met meer economische coördinatie tussen EU-lidstaten.

Een meerderheid van het Europees Parlement sloot zich hierbij aan. Het stemde vandaag in met 6 rapporten, ook wel de sixpack genoemd. Deze rapporten zorgen voor meer economische coördinatie tussen de EU-lidstaten. Hiermee wordt het toezicht op de nationale begrotingen verscherpt en zijn er voortaan heldere boekhoudregels voor de lidstaten. De regels zijn bindend en transparant.

Steviger controle, sancties bij overtreding regels

"De PvdA heeft zich altijd al sterk gemaakt voor bindende begrotingsregels binnen de Eurozone en een onafhankelijke en strenge controle daarop. De lidstaten moeten gedwongen kunnen worden om zich aan de regels te houden. De Europese Commissie is de enige onafhankelijke Europese instelling die daadkrachtig kan optreden als dat nodig is", zegt Thijs Berman, delegatieleider van de PvdA in het Europees Parlement.

"Meer gecoördineerd economisch financieel beleid in de EU is nu van levensbelang. Het verwerpen van scherpere begrotingsregels voor de lidstaten en strengere controle daarop is onverantwoord", aldus Berman

Het Europees Parlement heeft de regels in het Stabiliteits- en Groeipact met de 6 voorstellen versterkt. De Europese Commissie krijgt nu een grotere controlerende rol en kan sancties opleggen aan lidstaten die zich niet aan de begrotingsafspraken houden. De Europese Commissie kan ook optreden en sancties opleggen als het economisch en financieel beleid van een lidstaat gevaar oplevert voor de gehele eurozone. De lidstaten kunnen zich verzetten tegen de opgelegde sancties en een meerderheid onder de regeringsleiders is voldoende om ze ongedaan te maken. Over het sixpack is lang en zwaar onderhandeld tussen de lidstaten en het Europees Parlement.

Zonder stabiliteit geen groei

Volgens de fractie van de Europese Sociaaldemocraten in het Europees Parlement leiden de voorstellen alleen maar tot meer bezuinigingen en hebben de onderhandelaars geen sociaaldemocratisch beleid verdedigd. Daarom stemt ze tegen. Berman: "De PvdA beaamt dat het pakket aan nieuwe maatregelen zich beperkt tot begrotingsregels en geen plannen bevat om de economische groei te stimuleren. De rechtse regeringen in de EU zijn hier schuldig aan, die weigeren een creatief stimuleringsbeleid te voeren, dat mensen weer aan een baan helpt. Het zal opnieuw aan het Europese Parlement zijn om de lidstaten te dwingen ook stappen in die richting te zetten. Maar in Europa zetten we stap voor stap."

Dus steunt de PvdA de voorstellen, die noodzakelijk zijn om een nieuwe eurocrisis in de toekomst te voorkomen. "Ze zijn een belangrijke stap naar een gemeenschappelijk economisch bestuur, dat nodig is voor een stabiele monetaire unie. En zonder stabiliteit geen groei", aldus Berman.

Bron afbeelding: European Parliament Audiovisual.