Onderzoek naar Europese subsidies aan Spaanse vissers

Source: M. (Thijs) Berman i, published on Wednesday, October 5 2011, 11:49.

"Er moet direct onderzoek komen naar de Europese subsidies aan de Spaanse visserijsector", vinden Thijs Berman en Judith Merkies, namens de PvdA lid van het Europees Parlement. "Het is onze plicht om te controleren hoe Europees geld besteed wordt. We kunnen geen publiek geld blijven stoppen in een inefficiënte en niet-duurzame sector."

Rapport ICIJ roept vragen op

Volgens een recente publicatie hebben miljarden euro’s subsidie geleid tot een verlieslijdende sector. Mede door deze subsidie heeft Spanje een veel te grote visserijvloot, die bovendien beschuldigd wordt van fraude. In het rapport van het International Consortium for Investigative Journalists (ICIJ) staat dat de Spaanse visindustrie sinds 2000 meer dan 5,8 miljard euro heeft ontvangen. Met die steun werden vooral vislicenties gekocht om in wateren van ontwikkelingslanden te mogen vissen. Ook werd de sector vrijgesteld van belastingen op brandstof, wat een voordeel opleverde van twee miljard euro. Daarnaast stelt het rapport dat er veel te weinig inspecteurs zijn om de Spaanse visvangst te controleren op illegale visvangst.

Overbevissing, fraude en een verlieslijdende sector

Berman en Merkies stellen hierover vragen aan de Europese Commissie. Zij willen weten waarom een op de drie vissen door Spaanse vissers met publiek geld wordt gevangen en waarom deze sector zonder subsidies niet kan overleven. Daarnaast stelden zij vragen over de overbevissing en het verstrekken van subsidies aan bedrijven die van fraude worden beschuldigd.

Over drie weken wordt het antwoord van de Europese Commissie verwacht.