Financiële handel aan banden

Source: M. (Thijs) Berman i, published on Tuesday, November 15 2011, 11:48.

Het Europees Parlement heeft vandaag ingestemd met het aan banden leggen van handel in bepaalde financiële producten. "Verschillende lidstaten hadden zelf al maatregelen genomen om gevaarlijke financiële producten strenger te controleren. Maar zoals de huidige crisis laat zien, opereren markten grensoverschrijdend. We kunnen dus alleen een vuist maken tegen de financiële markten als we ze onder streng Europees toezicht plaatsen. We maken nu een eerste stap", zegt Thijs Berman, voor de PvdA in het Europees Parlement en woordvoerder financieel-economische zaken.

Het gaat om die producten die een belangrijke oorzaak zijn geweest bij het ontstaan van de kredietcrisis, zoals het verhandelen op zeer korte termijn en op grote schaal van aandelen die niet eens echt in het bezit zijn van de handelaren. Dat wordt niet langer toegestaan. Ook komt een einde aan het bezit van zogenaamde 'Credit Default Swaps', als het gaat om verzekeringen op staatsobligaties. Handelaren binnen de EU zullen de staatsobligaties daadwerkelijk moeten bezitten, alvorens ze er een verzekering op kunnen afsluiten.

Het toezicht op de uitvoering van de nieuwe regels komt te liggen bij de Europese Autoriteit voor de Markten en Effecten.

Sociaaldemocraten willen af van gevaarlijke financiële producten

Voor dit strengere Europese toezicht was grote druk nodig van de Europese Sociaaldemocraten en de Groenen. Eerder dit jaar lagen de Europese ministers nog dwars en was een akkoord hierover niet mogelijk. De aanhoudende crisis heeft alle regeringen intussen overtuigd van de noodzaak van strengere regels en Europese controle.

"De Sociaaldemocraten nemen concrete stappen om de levensgevaarlijke financiële producten stap voor stap te ontmantelen. Het moet niet meer kunnen gebeuren dat handelaren zich verzekeren tegen het failliet van een land, zonder obligaties in dat land te bezitten", aldus Berman.

Meepraten over de eurocrisis?

Praat u graag mee over de eurocrisis en de positie van de S&D-fractie en de PvdA daarin? Kom dan op 1 december naar de Rode Hoed in Amsterdam en wissel van gedachten met Thijs Berman, Job Cohen en Ronald Plasterk. Aanmelden verplicht!

>> Bekijk de uitnodiging en meld je aan

Bron afbeelding: SXC / KillR-B