Steun voor Egyptische blogger

Source: M. (Thijs) Berman i, published on Thursday, November 17 2011, 11:48.
Steun voor Egyptische blogger
Bron: Blog Thijs Berman

"De Europese Hoge Vertegenwoordiger Ashton moet met scherpe bewoordingen de Egyptische autoriteiten ter verantwoording roepen om te zorgen dat de nieuwe verworvenheden van de Egyptische burgers ook blijven bestaan", vindt Thijs Berman, voor de PvdA in het Europees Parlement.

Persvrijheid van groot belang

"Egypte mag zich niet afwenden van de vrijheden waarvoor de burgers op het Tahrirplein hebben gestreden. De EU moet hierover waken en de burgers in Egypte blijven ondersteunen." Berman zegt dit naar aanleiding van de arrestatie van blogger Alaa Abdel-Fattah, die op 30 oktober door een militair tribunaal is aangeklaagd wegens het aanzetten tot geweld tegen het leger. Alaa Abdel-Fattah weigert verhoord te worden door de aanklagers van het tribunaal, omdat hij vindt dat burgers niet voor een militair tribunaal horen te staan. Vier dagen geleden is zijn voorarrest verlengd met vijftien dagen.

Schending van mensenrechten

Vandaag spreekt het Europees Parlement zich uit over de mensenrechtensituatie in Egypte. Het roept de Egyptische autoriteiten op om geen enkele blogger, journalist of mensenrechtenactivist direct of indirect te intimideren en zeker niet te arresteren. Het Europees Parlement stelt ook dat burgers in Egypte het recht hebben op een eerlijk civiel proces en niet voor een militair tribunaal horen te verschijnen.

Bron afbeelding: SXC / Liessel