Euro-obligaties goed voor economische stabiliteit eurozone

Source: M. (Thijs) Berman i, published on Wednesday, November 23 2011, 11:48.
Euro-obligaties goed voor economische stabiliteit eurozone
Bron: Blog Thijs Berman

De Europese Commissie is vandaag gekomen met de eerste resultaten van haar onderzoek naar de haalbaarheid en wenselijkheid van euro-obligaties. Ze komt tot de conclusie dat gezamenlijke obligaties belangrijke economische voordelen kunnen opleveren. Zo zouden de nationale economieën nog meer met elkaar vervlochten zijn en zouden de rentelasten voor zwakke lidstaten naar beneden gaan. De Commissie zou bovendien een centrale rol moeten krijgen in het controleren van de gemaakte begrotingsafspraken. Thijs Berman, delegatieleider van de PvdA in het Europees Parlement, reageert enthousiast.

Volgens Berman bevestigt de Commissie het oordeel van de sociaaldemocraten dat de invoering van euro-obligaties grote voordelen kan opleveren. "Het is nu aan de politiek om zo snel mogelijk te kiezen voor stabiliteit op de obligatiemarkt en onze bevolkingen te beschermen tegen de macht van de financiële markten."

Combineren met streng begrotingstoezicht

De Europese sociaaldemocraten pleitten al jaren voor de invoering van euro-obligaties en het gezamenlijk poolen van de nationale schulden. Het is op verzoek van het Europees Parlement geweest dat de Commissie dit onderzoek heeft ingezet. De Commissie benadrukt wel dat invoering van gezamenlijke obligaties gepaard moet gaan met strenge afspraken over het begrotingsbeleid. De Commissie geeft aan dat meer onderzoek nodig is om de voordelen concreet in cijfers te kunnen uitdrukken.

"Het is goed dat de Commissie stelt dat de invoering van euro-obligaties alleen kan plaatsvinden wanneer er strenge begrotingsregels zijn die geen ruimte bieden aan lidstaten om slecht economisch beleid te voeren", aldus Berman.

Bron afbeelding: SXC / v_hujer