VVD: “Windesheim” teleurstellende maar kennelijk noodzakelijke stap - Main contents
in Politiek, In de kamer
Het Hoger Onderwijs in Nederland moet en kan beter. Hogere Scholen waar de algemene kwaliteit van de geboden opleidingen ondermaats is, moeten daarom worden aangepakt. In dat licht vindt de VVD de ontwikkelingen rond de opleiding Journalistiek aan de Hogeschool Windesheim een teleurstellende maar kennelijk noodzakelijke stap. VVD-onderwijswoordvoerder Anne-Wil Lucas: “Er moet kritischer gekeken worden in het HBO naar de kwaliteit van het onderwijs. Als de kwaliteit niet op orde is, moet een opleiding sluiten. Dat doet soms pijn, maar is een fase waar we met elkaar doorheen moeten. De VVD is dan ook blij dat Staatssecretaris Zijlstra zijn rug recht houdt en Windesheim een ultimatum heeft gesteld om ervoor te zorgen dat de studenten krijgen waar ze recht op hebben: kwalitatief goed onderwijs.”
Vandaag bleek dat een panel van de Nederlands Vlaamse Accreditatieorganisatie (NVAO) heeft geadviseerd de Opleiding Journalistiek aan de Hoge school Windesheim niet opnieuw een HBO-accreditatie te verlenen, tenzij er binnen een jaar flinke veranderingen worden doorgevoerd. Drie studenten zagen als gevolg van dit advies hun vandaag geplande diploma-uitreiking niet doorgaan. Lucas: “dat is uitermate vervelend. Maar nog vervelender zou het geweest zijn als ze vandaag wel een diploma hadden gekregen terwijl de examencommissie hun eindwerken als onvoldoende heeft beoordeeld. Dan zou er zelfs sprake zijn van diplomafraude, dat is nu niet het geval.” Voor de studenten breekt nu een onzekere periode aan. Blijft de opleiding bestaan en zijn de afgegeven diploma’s van afgelopen jaren wel HBO-waardig? “Dat is voor de studenten bijzonder vervelend maar tegelijkertijd is het goed dat het gebrek aan kwaliteit bij deze opleiding nu zichtbaar is geworden”, aldus Lucas.
In het nieuwe jaar zal de Kamer over Windesheim debatteren. De VVD wil dan van de staatssecretaris weten hoeveel tijd de opleiding nog krijgt om de kwaliteit op orde te krijgen, hoe omgegaan wordt met de diploma’s die de afgelopen jaren zijn afgegeven en of er bij een eventuele sluiting van de opleiding journalistiek op Windesheim voldoende plekken beschikbaar zijn bij andere opleidingen om de studenten alsnog een kwalitatief goede opleiding te geven.