Persbericht: Bleker moet verantwoordelijkheid voor natuur overdragen aan Schultz - Van Haegen

Source: L. (Lutz) Jacobi i, published on Tuesday, December 6 2011.
alttekst ontbreekt in origineel bericht
Bron: Blog Lutz Jacobi

De PvdA wil dat de verantwoordelijkheid voor de natuur wordt overgedragen aan het ministerie van Infrastructuur en Milieu. Tweede Kamerlid Lutz Jacobi heeft er geen vertrouwen meer in dat staatssecretaris Bleker van het ministerie van Economie, Landbouw en Innovatie (ELI) zorg kan dragen voor de natuur. Die conclusie volgt uit het korten van het budget met 75%, de onkundige omgang met de provincies en onduidelijkheid rond het Oostvaarderswold.

Kamerlid Lutz Jacobi: “De natuurwet die staatssecretaris Bleker in voorbereiding heeft lijkt meer op een wet "Weg met de natuur". De natuur is bij dit kabinet überhaupt niet in goede handen, maar bij het ministerie van Infrastructuur en Milieu (I&M) zou de toekomst van de natuur net iets rooskleuriger kunnen zijn. Het was nota bene de minister van I&M die haar collega Bleker erop moest wijzen dat het Oostvaarderswold er wel moet komen”.

Door de zorg voor natuur bij het ministerie van Schultz - Van Haegen onder te brengen vergroot je de kans op eenduidig beleid. Nu schiet het beleid nog alle kanten op en worden wegen aangelegd waar nu nog mooie natuurgebieden zijn. Kamerlid Jacobi: “Als je de verantwoordelijkheid voor de natuur onderbrengt bij het ministerie van I&M kan minister Schultz-Van Haegen wegen om de natuur heen aanleggen, in plaats van er dwars doorheen.”

Zo biedt het overhevelen van verantwoordelijkheden kansen voor de natuur, het milieu, én de infrastructuur. Een ander voordeel is dat het ministerie van I&M voldoende geld heeft om onze natuur te behouden. De minister van I&M beheert het zogenaamde infrastructuurfonds. Daarin zit een flink budget voor de komende jaren. Dat geld is bestemd voor de aanleg van wegen, spoorwegen en water, maar het zou logischer zijn de natuur hieraan toe te voegen. Het geld is er. Kamerlid Lutz Jacobi: “Bij een ministerie dat over miljarden gaat is 250 miljoen voor natuur peanuts.”