Europarlement: Toedredingsproces Kroatië moet transparanter en democratischer - Main contents
De commissie Buitenlandse Zaken van het Europees Parlement pleit, op initiatief van GroenLinks-Europarlementariër Marije Cornelissen, voor optimale transparantie en maximale invloed van het Kroatische Parlement in het toetredingsproces van Kroatië. Tegelijkertijd verwelkomt ze terecht de grote vorderingen bij de bestrijding van corruptie en bij het invoeren van Europese wetgeving in Kroatië. Na het plaatsen van deze opmerkingen, stemde de commissie met een overweldigende meerderheid officieel in met het Verdrag voor de toetreding van Kroatië tot de EU.
De Europese Unie monitort de komende jaren het toetreding van Kroatië nauwgezet. Op initiatief van GroenLinks vraagt het Europarlement nu om het Kroatische Parlement en het maatschappelijk middenveld daarbij een belangrijke rol te geven.
Cornelissen: “Parlementariërs en maatschappelijke organisaties zijn degenen die na toetreding de regering bij de les moeten houden. Door hen nu al die functie te geven versterken we het democratisch proces in Kroatië.”
Strijd tegen corruptie
GroenLinks is blij met de Europese erkenning van het werk van Kroatië in de strijd tegen corruptie. “Het toetredingsperspectief heeft duidelijk effect gesorteerd”, concludeert Cornelissen. “Kroatië krijgt terecht lof voor haar voortvarende aanpak van alledaagse en politieke corruptie.” Kroatië treedt stevig op tegen politici zoals voormalig premier Ivo Sanader.
“In de komende anderhalf jaar, tot het moment van toetreding, moet Kroatië laten zien dat het de corruptieprocessen tegen hooggeplaatste politici tot een goed einde weet te brengen.”
Knelpunten
Een meerderheid van de commissie Buitenlandse Zaken is het met GroenLinks eens dat Kroatië voor toetreding nog een aantal knelpunten moet oplossen. Bijvoorbeeld moeten de wetten over ruimtelijke ordening nog transparant gemaakt worden, zodat landeigenaren zich niet gemakkelijk meer kunnen verrijken door een simpele bestemmingswijziging van landbouwgrond naar bouwgrond. Ook is het van groot belang dat Kroatië werk maakt van de bestrijding van homofobie, zodat geweld tegen homo's zoals bij de Split Pride dit jaar niet meer voorkomt.