Verhoging EU-budget en kantoorvergoedingen 'beschamend'

Source: K.T. (Kartika) Liotard i, published on Wednesday, October 26 2011.

De verhoging van het EU-budget voor 2012 met meer dan 3% is beschamend in tijden van crisis. Dat vindt Europarlementariër Kartika Liotard (Verenigd Links). Een meerderheid van het Europees Parlement steunde vandaag een verhoging van het budget.

Voorstellen van Verenigd Links om subsidies voor kernenergie, de tabaksindustrie en export van landbouwproducten af te schaffen, konden niet op voldoende steun rekenen binnen het Europees Parlement. “Miljarden pompen in kernenergie, landbouwsubsidies en de tabaksindustrie en dan roepen dat het budget omhoog moet, onbegrijpelijk,” vindt Liotard.

Kantoorvergoeding

Liotard pleitte verder voor een drastische verlaging van de kantoorvergoedingen voor Europarlementariërs. Elk parlementslid heeft jaarlijks 51 duizend euro tot zijn beschikking voor kantoorbenodigdheden. “Een belachelijk hoog bedrag voor ‘pennen en paperclips’, aldus de Europarlementariër. Met een groep parlementsleden diende ze daarom een voorstel in om het kantoorbudget met een kwart te verlagen. Jaarlijks zou dit 9.5 miljoen euro besparen.

Dankzij een interventie van de Christendemocraten, de grootste fractie in het Europees Parlement, werd echter niet gestemd over de voorgestelde verlaging. De Christendemocraten wilden eerst stemmen over een alternatief voorstel, dat de kantoorvergoeding juist verhoogt. Dit voorstel werd aangenomen door een meerderheid, waardoor over een verlaging niet meer gestemd kon worden. “Een schandaal,” vindt Liotard. “Zeker omdat de riante kantoorkostenvergoeding nu zelfs stijgt. In tijden dat de burger zuinig aan moet doen, dien je als volksvertegenwoordiging hetzelfde te doen. Anders mag je ook niet klagen over gebrek aan draagvlak voor Europa onder de bevolking. ” aldus Kartika Liotard.