Europese Commissie wil extra landbouwsubsidie via de achterdeur - Main contents
GroenLinks is verontrust over nieuwe plannen van de Europese Commissie om geld uit het Europees globaliseringsfonds na 2013 ook in te zetten als verkapte landbouwsubsidie. Het globaliseringsfonds is tot nu toe bedoeld voor de omscholing van ontslagen werknemers die door globalisering en economische crisis hun baan zijn kwijtgeraakt. GroenLinks-Europarlementariër Marije Cornelissen: “Het is onacceptabel dat van de drie miljard euro die beschikbaar is voor steun bij massaontslagen er plotseling tweeënhalf miljard naar Europese boeren gaat.”
Steun voor re-integratie
Sinds 2007 geeft de Europese Unie via het globaliseringsfonds steun voor re-integratie van werknemers die hun baan verliezen bij een massaontslag door de globalisering van de economie, bijvoorbeeld als een bedrijf verhuist naar een land met lagere loonkosten. De Europese Commissie presenteerde dinsdag plannen om het globaliseringsfonds na 2013 te hervormen aan het Europees Parlement.
Compenseren van landbouwsubsidies
Cornelissen beaamt dat hervorming nodig is, maar snapt niet waarom de Europese Commissie nu plotseling zoveel geld voor landbouw inzet:
“Dit geld was bedoeld om ontslagen werknemers om te scholen, niet om de agrarische sector te spekken. Het lijkt erop dat de Europese Commissie de afgenomen landbouwsubsidies wil compenseren ten koste van ontslagen werknemers in andere sectoren.”
In de voorstellen wordt de agrarische sector op vreemde wijze voorgetrokken, stelt Cornelissen. “Werknemers in de agrarische sector krijgen subsidie om ontslag te voorkomen, terwijl werknemers uit andere sectoren alleen in aanmerking komen als ze al op straat staan. Iedere logica ontbreekt.”
Vanaf januari behandelt het Europees Parlement het voorstel van de Europese Commissie. Cornelissen gaat zich inzetten om de plannen grondig te wijzigen.
Meer informatie
Eerder reageerde GroenLinks op de voorstellen van de Europese Commissie om het Europees landbouwbeleid te hervormen: Vergroening Europees landbouwbeleid kan niet zonder de boer