Kritiek op duur bezoekerscentrum EP

Source: K.T. (Kartika) Liotard i, published on Friday, October 14 2011.

Europarlementariër Kartika Liotard (Verenigd Links) heeft om opheldering gevraagd over het nieuwe bezoekerscentrum van het Europees Parlement. Het 'Parlementarium', dat vrijdag zijn deuren opent voor publiek, is volgens Liotard pure EU-propaganda. "De geschiedenis van de Europese Unie wordt op wel erg rooskleurige wijze uit de doeken gedaan," aldus Liotard. "Bovendien is 21 miljoen euro belastinggeld te veel voor een museum waar de meeste Europeanen nooit zullen komen."

Inhoudelijk hekelt Liotard onder andere de multimediatour in het bezoekerscentrum. "De geschiedenis van de Unie wordt hierin wel erg rooskleurig uit de doeken gedaan. Ook wordt Europese economische samenwerking gepresenteerd als oplossing voor oorlogsdreiging. Dat publieke diensten en sociale vangnetten door de EU worden wegbezuinigd komt echter niet aan de orde. Ook over de huidige eurocrisis wordt in alle 23 EU-talen gezwegen," aldus Liotard. De Verenigd Linkse wil van de Europese Commissie weten waarom kritische geluiden in het Parlementarium worden doodgezwegen. "Als je informatie aan het publiek wilt geven, moet die wel objectief en evenwichtig zijn," vindt Liotard.

 
alttekst ontbreekt in origineel bericht
Bron: Blog Kartika Liotard

Liotard heeft verder kritiek op de hoge kosten van het bezoekerscentrum. "Burgers hadden al de mogelijkheid om het Europees Parlement te bezoeken zonder Parlementarium. Alleen al de inrichting van dit centrum kostte al meer dan 20 miljoen euro. Het centrum wordt ook nog eens zeven dagen per week open gehouden met belastinggeld," zegt Liotard. Aan de Commissie vraagt Liotard opheldering over de kosten van deze ruime openingstijden.

"Deze miljoenen belastinggeld hadden echt beter gebruikt moeten worden. Toegegeven, het centrum ziet er mooi uit, maar pensioenen, zorg en sociale voorzieningen zijn belangrijker dan een Europees hobbyhok als dit," aldus Kartika Liotard.