Europarlementariërs in actie tegen mishandeling Spaanse windhonden

Source: K.T. (Kartika) Liotard i, published on Monday, October 3 2011.

Europarlementariër Kartika Liotard (Verenigd Links) wil dat Europa actie onderneemt tegen de mishandeling van windhonden in Spanje. Spaanse windhonden, de zogenaamde Galgos, worden in Spanje gebruikt voor de jacht. Na het jachtseizoen worden de honden levend verbrand of vastgebonden in grotten. Galgo’s met te weinig loopvermogen wacht hetzelfde lot. Liotard stelt vandaag schriftelijke vragen aan de Europese Commissie over de praktijken.

De Europarlementariër zegt geschrokken te zijn van berichten van Stichting Greyhounds Rescue Holland (GRH). "Tijdens gesprekken met GRH kreeg ik de meest verschrikkelijke verhalen te horen," zegt Liotard. "Honden die aan auto´s worden vastgebonden om hun snelheid te testen, die worden verdronken of op andere wijze gemarteld, het lijkt wel een horrorfilm."

Het Verdrag van Lissabon verbiedt ernstige dierenmishandeling, met de opmerking ´dat culturele tradities gerespecteerd moeten worden´. Maar volgens Liotard mogen die tradities geen vrijbrief zijn om dieren levend in brand te steken. “Europa moet echt actie ondernemen tegen deze hondenmarteling,” vindt de Europarlementariër. “Terwijl Brussel constant bezig is met het opleggen van economische verplichtingen, trekt het de handen af van welzijn. Niet alleen geld telt," benadrukt Liotard.

Naast de oproep aan Europa richt Liotard zich ook tot Spanje zelf. Samen met een groep Europarlementariërs stuurt de Verenigd Linkse op dierendag een brief aan de Spaanse regering. In de brief sporen de Europarlementariërs Spanje aan om op te treden tegen dierenmishandeling.

“Dierenmishandeling is ook in Spanje verboden,” zegt Liotard. “In de praktijk wordt er echter niet tegen opgetreden. Dierendag is een goed moment om de Spaanse regering hierop te wijzen. We willen Spanje niet de wet voorschrijven, maar vragen alleen de eigen wetten te handhaven,” aldus Kartika Liotard.

Ook in Nederland wordt op dierendag actie gevoerd voor de bescherming van Galgo’s. Op dinsdag 4 oktober om 11:00 uur vindt er een manifestatie plaats op het Malieveld in Den Haag. De actievoerders gaan vanuit het Malieveld met een stoet Galgo’s richting Spaans ambassade.

---

Meer informatie of een interviewaanvraag? Klik hier

De volgende schriftelijke vragen heeft Kartika Liotard op 3 oktober 2011 aan de Europese Commissie gesteld:

  • 1) 
    Is de Commissie op de hoogte van voortdurende gruwelijkheden tegenover Spaansewindhonden, zogenaamde ‘Galgos’, die in Spanje massaal worden gefokt en waarvande ‘slechtere exemplaren’ vervolgens levend worden verbrand, levend wordenopgelost in chemicaliën, worden opgehangen of in meren of grotten wordengedumpt of op andere manieren worden mishandeld?
  • 2) 
    Is de Commissie van mening dat dit soort praktijken passen binnen artikel 13van het Verdrag van Lissabon, waarin staat dat lidstaten rekening dienen tehouden met het welzijn van dieren?
  • 3) 
    Als de Commissie het tweede deel van artikel 13 van het Verdrag van Lissabongebruikt om geen actie te ondernemen in deze kwestie, omdat het vermoorden vanGalgos een culturele traditie zou kunnen zijn, is de Commissie dan van meningdat culturele tradities een vrijbrief zijn voor alle mogelijkedierenmishandeling? Is er volgens de Commissie een grens?
  • 4) 
    Is de Commissie op de hoogte van nationale wetgeving in Spanje

(art . 337 Spaans Wetboek van Strafrecht) die dierenmishandeling verbiedt enstrafbaar stelt?

  • 5) 
    Wat vindt de Commissie van het feit dat handhaving van dit artikel, zeker metbetrekking tot de Galgos, geheel ontbreekt in Spanje?
  • 6) 
    Is de Commissie bereid om Spanje aan te sporen artikel 337 met betrekking totgrove dierenmishandeling beter te handhaven?
  • 7) 
    Als de Commissie vindt dat het niet haar taak is om lidstaten aan te sporen belangrijke nationale wetgeving te handhaven, waarom spoort zij dan wel Griekenland aan om bijvoorbeeld belastingwetgeving beter te handhaven? Doetdierenwelzijn volgens de Commissie onder voor economische belangen?
  • 8) 
    Kan de Commissie ontkrachten dat er Europees subsidiegeld gaat naar Spaanseboerderijen waar ongebreidelde fok van Spaanse windhonden plaatsvindt evenalsde gruwelijke mishandelingen van deze honden?

Isde Commissie bereid om bedrijven of boerderijen die indirect gesubsidieerdGalgos mishandelen aan te sporen deze activiteiten te staken? Is de Commissiebereid financiële sancties te treffen tegen deze bedrijven?

  • 9) 
    Zal de Commissie in de nieuwe Europese richtlijn voor dierenwelzijn een oplossing aandragen voor het probleem van de mishandeling van Galgos, of zal ze het probleem überhaupt noemen?

Zoniet, hoe beoordeelt deCommissie dan de waarde van deze nieuwe richtlijn?