Europees Parlement debatteert over afschaffing kernenergie

Source: K.T. (Kartika) Liotard i, published on Wednesday, September 28 2011.

Straatsburg, 28 september 2011 - Hoe moeten wereldwijd milieuproblemen en duurzame ontwikkeling worden aangepakt? Daarover debatteert het Europees Parlement vandaag in Straatsburg. Punt van discussie is de geleidelijke afschaffing van kernenergie.

Een aanzienlijk deel van het Parlement wil volgend jaar, tijdens een wereldoverleg over duurzaamheid, pleiten voor uitfasering van kernenergie. Europarlementariër Kartika Liotard (Verenigd Links) noemt kernenergie ‘een tikkende tijdbom’. De catastrofe in Fukushima en het recente ongeluk in Frankrijk maken volgens Liotard wederom duidelijk dat kernenergie moet verdwijnen.

Of daadwerkelijk een meerderheid van het Europees Parlement stelling neemt tegen kernenergie, blijkt morgen. Dan wordt er gestemd over de standpunten die Europa volgend jaar tijdens het VN-overleg in Rio moet innemen over duurzame ontwikkeling.

Ontbossing

Naast een oplossing voor kernenergie zoekt het Europarlement ook naar manieren om wereldwijde ontbossing tegen te gaan. Zo zou Latijns Amerika haar regenwouden volgens het Parlement beter moeten beschermen.

Europarlementariër Liotard is het daarmee eens, maar vindt ook dat Europa de hand in eigen boezem moet steken. “De ontbossing in Latijns Amerika is mede het gevolg van Europese soja-import uit die landen. De regenwouden in Brazilië en omringende landen worden veelal gekapt om soja te verbouwen voor de Europese markt. Dit maakt Europa medeverantwoordelijk voor de massale boskap. De Europese Commissie moet de import van deze ´regenwoudsoja´ aan banden leggen,” aldus Liotard.

De Europarlementariër hoopt verder dat het Parlement water als een publiek goed erkent. “Schoon drinkwater is een mensenrecht. Dat mag niet in private handen vallen. Het is belangrijk dat Europa die boodschap uitspreekt tijdens het topoverleg in Rio,” benadrukt Liotard.

De definitieve parlementaire stellingname over duurzame ontwikkeling blijkt donderdag bij de stemming om 12:00 uur in Straatsburg. Het standpunt van het Europees Parlement wordt meegenomen bij de onderhandelingen op de RIO+20 top over duurzame ontwikkeling, die plaatsvindt van 4 tot 6 juni 2012.