De grootste en oudste sloppenwijk van Nairobi

Source: A. (Arjan) El Fassed i, published on Friday, August 26 2011.
Arjan El Fassed
Bron: Blog GroenLinks (kamerleden)
 
Arjan El Fassed
Bron: Blog GroenLinks (kamerleden)

arjanelfassed

Nairobi (26 augustus 2011) - Kibera is de grootste en oudste sloppenwijk van Nairobi. Kibera betekent jungle, en dat is het ook. Slechts 5 kilometer van het centrum van Nairobi leven meer dan 170.000 mensen opeengepakt zonder toegang tot basisvoorzieningen als water en electriciteit.

Justus neemt ons mee naar een gedeelte van de wijk dat is gebouwd langs de spoorlijn naar Oeganda. Hier proberen buurtbewoners te voorkomen dat ze ‘s nachts uit huizen worden gejaagd. Onderhandelingen vinden plaats met de Keniaanse spoorwegen om te zoeken naar een oplossing.

‘Vooral ‘s avonds is het gevaarlijk hier’, zegt Peter. De leraar Swahili zegt dat er veel geweld is. In een buurthuis spreken we kort met een aantal jongeren. Ze zijn mondig en boos op hun politici. Zij willen verandering.

Kenia is op dit moment in transitie. In het parlement worden in een razend tempo wetten doorgevoerd die de vorig jaar aangenomen grondwet moeten gaan uitvoeren. Mensenrechtenexperts zijn bang dat door het tempo de wetgeving allerlei mazen zal vertonen.

Het belangrijkste probleem in Kenia is corruptie. Het wordt openlijk besproken en de hoop is dat met nieuwe verkiezingen en een nieuwe mondige generatie verandering komt.

Volg Arjan El Fassed op twitter of tumbler voor foto's en filmpjes.