Stop braindrain arme landen

Source: J.G.Ch.A. (Jan) Marijnissen i, published on Sunday, June 3 2007.

Hospital Africa

Was tot voor kort een gebrek aan aidsremmers het grootste obstakel in de strijd tegen aids in Afrika, tegenwoordig overlijden aidspatiënten onnodig door een tekort aan medisch personeel. Dat staat in een onlangs verschenen rapport van Artsen Zonder Grenzen. (Oneworld)

Het Westen berooft derde wereldlanden graag van hun goed opgeleide mensen. Dat die mensen gaan is vanuit hun positie te begrijpen. Dat wij het als Westen bevorderen leidt tot dit soort excessen.

Keerzijde van migratie is dat landen vaak hun best opgeleide mensen zien vertrekken. Zoals Zuid-Afrika, dat al jaren te maken heeft met een brain drain . Veel, vooral jonge, mensen vertrekken voor een aantal jaren naar overseas , bij voorkeur Groot-Brittannië, om daar geld te verdienen. Dit land recruteerde in 2001 volgens schattingen 15.000 verpleegkundigen uit Afrika en zal er in 2008 nog eens 35.000 nodig hebben. Ondertussen vindt er in de Zuid-Afrikaanse gezondheidszorg een aderlating plaats. Waren er in 1996 nog 472 gezondheidswerkers per 100.000 inwoners, in 2001 was dat aantal gedaald naar 140. Om de vacatures toch te vervullen, worden artsen en verpleegkundigen aangetrokken uit andere Afrikaanse landen zoals Zimbabwe, Botswana en Malawi; landen die zelf al kampen met een toenemend tekort aan mensen in de gezondheidszorg. (ND)

Ook Nederland wil het immigratiebeleid vernieuwen, zonder rekening te houden met de gevolgen voor het land van herkomst van de kenniswerkers. Vrijdag tijdens de ministerraad werd hier een nieuwe stap in gezet. Tijdens het debat vorig jaar oktober over het ‘moderne immigratiebeleid’ noemde Agnes Kant het ‘immigratie-apartheid‘.

Ik begrijp ineens waar premier Balkenende op doelde met de terug naar de VOC mentaliteit: kolonialisme in een modern jasje. Na de koloniale jacht op grondstoffen zitten wij echter niet te wachten op een neokoloniale jacht op ‘brains’ en talent in armere landen.”

De SP heeft hier al vaker tegen geprotesteerd. In de gezondheidszorg leidde dat toendertijd tot de afspraak dat er niet werd geworven in landen waar de verpleegkundigen harder nodig zijn dan bij ons. Helaas is dat convenant op 1 juli 2004 al afgelopen.

Het volgende komt ook uit het verslag van het debat dat vorig jaar oktober werd gehouden. Ik raad je aan om het helemaal te lezen.

Het gemak waarmee in de toekomst hoogopgeleiden door bedrijven in het buitenland besteld kunnen worden, zal ernstige afbreuk doen aan de bereidheid bij werkgevers en overheid om te investeren in scholing en opleiding. Kant: “Niet de jacht op buitenlands talent maar opleiding en scholing van binnenlands talent moet het devies zijn. Laat de minister eerst maar eens aangeven in welke beroepen een te kort aan goed opgeleid personeel zal ontstaan en waarom daarin niet voorzien kan worden door opleidingen in ons land.”