Groeten uit het mooie Reestdal! - Main contents
Wat bedoeld was als een officieel werkbezoek, voelde haast als een prachtige vakantiedag. Ik was op stap met Landschap Overijssel in het mooie Reestdal, op de grens van de provincies Overijssel en Drenthe. Reeen gezien, ooievaars, een dassenburcht, een otter zien zwemmen…
Toegegeven: het weer had mooier gekund, maar wandelen in de gestage regen had toch ook wel iets. Al wandelend doorgepraat over het natuurbeleid. In het najaar zullen we er in Den Haag weer verder over vergaderen, maar ondertussen zit er weinig schot in de zaak, zolang staatssecretaris Bleker er niet uitkomt met de provincies. Stilstand gaat nu achteruitgang betekenen, waar niemand beter van wordt. Boeren niet, omdat ze niet weten waar ze aan toe zijn; natuurorganisaties niet, waterschappen niet. Ondertussen neemt de polarisatie (waar we nu net een beetje af waren) weer toe als politici gaan roepen dat natuurorganisaties hun eigen broek maar op moeten houden en de overheid er weer voor de burger moeten zijn. Dat is een klap in het gezicht van al die organisaties, natuurprofessionals en vrijwilligers (alleen al bij landschap Overijssel gaat het om 400 vrijwilligers!) die zich elke dag inzetten voor de natuur juist voor de burger!
Overijssel heeft inmiddels een goed systeem voor groene en blauwe diensten. Het project Groene en Blauwe Diensten gaat ervan uit dat particulieren en agrariërs zich inzetten voor het onderhoud of beheer van landschapselementen die zich op hun grond bevinden. Zij leveren hiermee een Groene (grond) of Blauwe (water) Dienst en krijgen hiervoor een vergoeding. Een Groene Dienst is bijvoorbeeld het onderhoud van houtwallen en oevers of het gedogen van een pad of landschapselement. Een Blauwe Dienst het vasthouden van water op percelen en in watergangen. Door de grondeigenaren te betalen voor de diensten worden zij gestimuleerd de landschapselementen te behouden voor het Overijsselse landschap. Vanuit een groenfonds met geld dat 20 jaar vast staat (en dus ongevoelig is voor politieke grillen) wordt dit betaald. Een prachtige manier waarop boeren en natuurorganisaties zich samen inzetten voor natuur en landschap.
Als Zwollenaar ben ik natuurlijk trots op mijn provincie. Ik nodig iedereen van harte uit om in de zomervakantie hier een kijkje te komen nemen. Tot slot nog wat reclame voor het Reestdal waarover meer te vinden is op www.landschapoverijssel.nl
Reestdal
Op de grens van Overijssel en Drenthe slingert de Reest door het landschap. Deze beek is de levensader van een eeuwenoud cultuurlandschap. Het dal waar de beek doorstroomt, wordt het Reestdal genoemd. Ruim 700 hectare hiervan is in eigendom en beheer bij Landschap Overijssel. Onze zusterorganisatie Het Drentse Landschap heeft eveneens grote delen in beheer en eigendom. De lengte van dit stroomdal is ongeveer 35 kilometer en de breedte varieert tussen de 100 en 600 meter. Het landschap rondom de beek is een uitgesproken cultuurlandschap met bos, heide, hooilanden en oude boerderijen. Overal in het landschap is te zien hoe de eeuwenoude verweving van mens en omgeving voor gevarieerde natuurwaarden heeft gezorgd. Landschap Overijssel bezit rond Oud Avereest (een nederzetting in het middenstrooms gedeelte van het beekdal) zeven oude boerderijen. Eén van deze boerderijen is de gerestaureerde voormalige boerderij en herberg De Wheem. Deze is ingericht als informatiecentrum. Dit centrum is te bezoeken van mei tot en met augustus elke zaterdag en zondag, van september tot oktober alleen op zondag en in juli, augustus en de herfstvakantie elke zaterdag, zondag, dinsdag en woensdag van 13.00 tot 17.00 uur. Van november tot en met april is De Wheem elke derde zondag van de maand geopend van 13.00 tot 17.00 uur.