Meer mogelijkheden voor lidstaten om GGO's te verbieden

Source: K.T. (Kartika) Liotard i, published on Tuesday, July 5 2011.

Lidstaten kunnen de teelt van gengewassen (GGO's) voortaan verbieden om milieu- en sociaaleconomische redenen. Een meerderheid van het Europees Parlement stemde vandaag voor deze verbodsmogelijkheden.

De Europese Commissie wilde liever minder mogelijkheden voor lidstaten om GGO-teelt te verbieden. “Maar het Parlement heeft zich niet laten manipuleren,” zegt Europarlementariër Kartika Liotard (Verenigd Links). “GGO's hebben schadelijke effecten voor milieu en landbouw. Burgers zitten niet te wachten op dit knutselvoedsel. Het is goed dat lidstaten nu voldoende mogelijkheden krijgen om GGO'ste weren.”

Toch had Liotard liever een totaal Europees verbod op GGO's gezien. “Als de ene lidstaat kiest vóór GMO-teelt en de andere tegen, dan verstoort dit de concurrentiepositie tussen Europese landbouwers. Het is dan slechts wachten op een zaak bij het Europese Hof, met als inzet de vrije interne Europese markt. De rechter kan dan alsnog beslissen om de teelt van GGO's in de gehele EU toe te laten,” aldus Liotard.

Vertegenwoordigers van de Nederlandse regering vroegen de Nederlandse Europarlementariërs overigens om ten gunste van GGO's te stemmen. Tevergeefs bleek vandaag.

Meer informatie: