Voorkom blowende kinderen

Source: L.Th. (Lea) Bouwmeester i, published on Thursday, May 26 2011.
alttekst ontbreekt in origineel bericht
Bron: Blog Lea Bouwmeester

Voorkomen dat kinderen gaan blowen, is beter dan achteraf ingrijpen.

Daarom vind ik het jammer dat de VVD ouders en leraren niet steunt, maar wel minderen als misdadigers wil aangeven als ze blowen. Dus ingrijpen als het te laat is en kinderen al blowen.

Als de VVD kinderen echt van blowen af wil houden, dan investeren ze in preventie. Dus steun aan kind, ouder en leraar om blowen te voorkomen en snel hulp te bieden om erger te voorkomen.

DEN HAAG (ANP) - Bij signalen van drugsgebruik moeten middelbare scholen de mogelijkheid hebben een speekseltest af te nemen bij leerlingen. De ouders of de medezeggenschapsraad moeten hier dan wel mee instemmen.

VVD-Kamerlid Ton Elias zal het voorstel donderdag inbrengen tijdens een overleg in de Tweede Kamer over de veiligheid in het onderwijs.

Elias zegt rekening te willen houden met privacy. ,,Maar we moeten ook niet wegkijken van dit probleem. Scholen moeten minder bang zijn voor hun reputatie en zich realiseren dat drugsgebruik overal plaatsvindt en dus ook overal bestreden moet worden.''

Bij een goede signalering van drugsgebruik op scholen zou ook het meldpunt Meld Misdaad Anoniem kunnen worden betrokken, aldus het VVD-Kamerlid.

Volgens PvdA-Tweede Kamerlid Lea Bouwmeester is het voorstel van de VVD niet nieuw. ,,Dit kan allang'', stelt ze in een reactie. Maar de sociaaldemocraten zien niet zo veel in het voorstel van Elias. Zij denken meer aan een combinatie van preventie en repressie om het probleem aan te pakken.

Bouwmeester: ,,Je moet proberen te voorkomen dat jeugd drugs gaat gebruiken. Daarom moet het bespreekbaar gemaakt worden op scholen, want die zijn vaak bang voor reputatieschade. Daarom moet er geld zijn voor voorlichting. Jammer genoeg heeft het huidige kabinet het budget hiervoor geschrapt.''

De brancheorganisatie voor het voortgezet onderwijs VO-raad zegt dat scholen al langer een speekseltest mogen inzetten. De organisatie heeft ,,geen echt oordeel'' over de test, maar volgens een woordvoerster blijkt uit onderzoek dat drugsgebruik onder kinderen goed terug te dringen is door voorlichting over de gevaren te geven.