Europese Commissie laat veiligheid aspartaam toch herbeoordelen

Source: K.T. (Kartika) Liotard i, published on Thursday, May 26 2011.

BRUSSEL, 26 mei 2011 - De Europese Commissie heeft de Voedselwarenautoriteit (EFSA) opdracht gegeven opnieuw te bekijken of de veelgebruikte zoetstof aspartaam wel veilig is voor gebruik. De Deen Thorhaller Halldorsson ontdekte eerder dit jaar, tijdens een studie onder 60.000 zwangere vrouwen, dat er een verband is tussen te vroeg geboren kinderen en het drinken van frisdrank met aspartaam. Ook waren er opnieuw aanwijzingen dat aspartaam de kans op kanker verhoogt. De Italiaanse oncoloog Morando Soffritti signaleerde een verhoogde kans op lever- en longkanker bij muizen die gedurende hun hele leven aspartaam nuttigden.

Diverse Europarlementariërs stelden in februari vragen naar aanleiding van de onderzoeksresultaten. De Europese Commissie en de EFSA zagen echter geen reden tot herbeoordeling van de veiligheid van aspartaam. "Gelukkig komen ze daar nu op terug," zegt Kartika Liotard (Verenigd Links) die al sinds 2005 vraagtekens zet bij de veiligheid van de zoetstof. "De Europese Commissie lapt al jarenlang het voorzorgsprincipe aan zijn laars. Aspartaam wordt tegenwoordig in veel eten verwerkt. Yoghurt, frisdrank, kauwgom; je kunt er bijna niet meer om heen. Zelfs de kleinste aanwijzing dat aspartaam kanker of miskramen veroorzaakt moet serieus worden nagegaan," zegt Liotard.

De Verenigd Linkse vindt het schandalig dat er zoveel politieke druk nodig is voordat de EFSA en de Europese Commissie in beweging komen. "De EFSA wilde de onderzoeken uit februari gewoon negeren en noemde ze ´onbetrouwbaar´. Op die manier speel je met de volksgezondheid. Nu wordt toegegeven aan de al jarenlange druk vanuit het Europees Parlement. Dit geeft aan dat ook de EFSA en de Commissie de veiligheid van aspartaam niet voor 100% durven garanderen," aldus Kartika Liotard.

In juli 2012 presenteert de EFSA de herbeoordeling van aspartaam. Dan zal blijken of deze ook in de toekomst veilig wordt geacht voor gebruik.