"Zonder bijen overleeft ook de mens niet"

Source: K.T. (Kartika) Liotard i, published on Tuesday, May 24 2011.

Brussel, 24 mei 2011 - "Alle mogelijke oorzaken van de huidige massale bijensterfte moeten goed worden onderzocht." Daarvoor pleitte Europarlementariër Kartika Liotard (Verenigd Links) vandaag in het Europees Parlement. De afgelopen jaren is de bijensterfte drastisch gestegen. "Als bijen massaal blijven doodgaan, heeft dat grote gevolgen voor onze voedselvoorziening," zegt Liotard. "Zonder bijen overleeft ook de mens niet. De Europese Commissie wil onderzoek doen naar de bijensterfte, maar wil zich niet focussen op een aantal mogelijke oorzaken. Vooral niet op oorzaken met grote commerciële belangen."

"GSM-straling, pesticiden en genetisch gemanipuleerde gewassen (GMO's) zijn drie belangrijke verdachten voor de bijensterfte," zegt Liotard. "Er zijn aanwijzingen dat GSM-straling het navigatiesysteem van bijen aantast. Ze vinden daardoor hun korven niet meer terug. Pesticiden kunnen dodelijk zijn voor bijen en de invloed van GMO's is totaal onbekend. Het is belangrijk deze invloeden niet uit te sluiten bij onderzoek, ongeacht mogelijke commerciële consequenties," vindt Liotard.

Bijen zijn belangrijk voor voedselvoorziening, natuur en milieu. 84% van onze landbouwgewassen hebben bestuivers nodig. Bijen doen die bestuiving 'gratis'. De economische bijdrage van de dieren aan de teelt van landbouwgewassen is jaarlijks ruim 22 miljard euro, is door de EU becijferd op een speciale webpagina die sinds kort in de lucht is. "Als geld de doorslaggevende factor is bij milieubeleid moeten we die 22 miljard zeker niet vergeten," aldus Kartika Liotard.

---

Meer informatie:

www.bijensterfte.nl (voor cijfers bijensterfte)

http://ec.europa.eu/food/animal/liveanimals/bees/index_en.htm (economische waarde bijen)

www.kartikaliotard.eu/article.php?a=84