Tijd voor modernisering kansspelbeleid

Source: L.Th. (Lea) Bouwmeester i, published on Wednesday, April 13 2011.

De PvdA is voor de modernisering van het kansspelbeleid, onder de voorwaarden dat de consument wordt beschermd en criminaliteit wordt voorkomen. Ik wil vandaag tijdens een debat hierover van staatssecretaris Teeven weten hoe hij in een gemoderniseerd kansspelbeleid gaat zorgen voor preventie van gokverslaving, criminaliteit en misleiding van de consument. Momenteel ontbreekt de samenhang en het overzicht in de plannen van Teeven. Het lijkt alsof Teeven blind inzet op binnenhalen van geld en geen oog heeft voor bescherming van consumenten en het tegengaan van criminaliteit.Tenslotte wil de PvdA nu eindelijk korte metten maken met misleidende reclames, vooral bij, loterijen. Zie hiervoor ook het interview met RTL Nieuws.

Het huidige aanbod voldoet niet aan de vraag. Daardoor is er in toenemende mate sprake van illegaal gokken op internet, maar ook van live pokertoernooien. Daarom is modernisering nodig, de PvdA heeft hier eerder ook al voorstellen voor gedaan. Het kansspelbeleid moet toekomstbestendig zijn en verslaving, witwassen en criminaliteit tegengaan. Een gemoderniseerd kansspelbeleid moet ook betekenen dat het geld dat nu uit de goksector richting goede doelen vloeit tenminste in stand blijft en het liefste groeit. En niet naar het buitenland wegvloeit. En er moet een preventiebeleid komen dat zich richt op landelijk en lokaal aanbod maar ook op bestaand en nieuw aanbod van kansspelen.

We kunnen en mogen nu nog geen onomkeerbare stappen nemen. Hoewel het huidig kansspelbeleid aan vernieuwing toe is, mogen we het niet als een oude schoen weggooien voordat we weten dat we goede nieuwe schoenen hebben. Er zijn nog teveel vragen en de staatssecretaris heeft in zijn brief nog geen goed overzicht van zijn plannen gegeven als het gaat om het dienen van de doelen die ik hierboven heb geschetst.