Ondertussen in ‘democratie’ Israel (7)

Source: A.H. (Anja) Meulenbelt i, published on Saturday, April 9 2011.
Wake voor Kambiz Roustayi
Bron: Blog Anja Meulenbelt

In veel Arabische landen zijn het met name de jongeren die meer vrijheid en meer democratie willen. Behalve in dat ene land dat zich zelf beschouwt als de enige democratie in het Midden Oosten.

Daar verrechtst de jeugd waar je bij staat. Vooral de roep om sterke leiders klinkt, bij wel 60% van de jeugd tussen 15 en 18. En waar de normen voor de veiligheid en de waarden van de democratie botsen, wat ze nogal eens doen, doe de jeugd dan maar de veiligheid (60%). (In Israel is de ‘veiligheid’ een wijd verspreid geloofsartikel waarmee de overheid buiten de Knesset om beslissingen kan nemen. Mensen op kan laten pakken en opsluiten zonder proces, bijvoorbeeld, of invallen doen bij ‘linkse’ mensenrechtenactivisten, computers in beslag nemen, ook zonder aanklacht ondervragen enz.)

De Joods-nationalistische gedachten worden sterker. Israel zegt een joodse democratische staat te zijn (Anet Bleich herhaalde dat nog eens goedkeurend in een opiniestuk over de nieuwe joodse groep JCall) hoewel je de vraag kunt stellen of dat niet tegenstrijdig is. Als een staat joods is, en niet-joden dus minder rechten hebben is het niet zo democratisch, als de staat democratisch is kunnen ze toch geen onderscheid maken tussen burgers op grond van etnisch-religieuze afkomst - in Europa zouden we dat nooit accepteren. De jongeren begrijpen ook wel dat het eigenlijk het een of het ander is, of meer van het een dan minder van het ander, en kiezen nu toenemend voor het joodse karakter van de staat (18% in 1998, nu 33%) terwijl de vraag of Israel een democratisch land hoort te zijn gedaald is van 26% naar 14%.

Terwijl de jongeren in Egypte hun leven wagen voor de democratie, kan het die in Israel niet zoveel schelen. Ook de wens om in vrede met hun buurlanden te leven wordt al minder belangrijk, twaalf jaar geleden vond 28% dat nog belangrijk, nu is dat 18%.

De jongeren beschouwen zichzelf in meerderheid (rond de 60%) als rechts. Nog maar iets meer dan 10% vindt zichzelf links.

Het onderzoek is door het Duits Friedrich Ebert Foundation onder 1600 jongeren gehouden.

Hier