1 miljard voor landbouw

Source: M. (Thijs) Berman i, published on Friday, April 8 2011.

Vol interesse heb ik vandaag geluisterd naar Hans Eenhoorn op Radio1 die namens Worldconnectors hun plan over voedselzekerheid en landbouw in ontwikkelingslanden kwam uitleggen. De voedselprijzen stijgen, de bevolking in ontwikkelingslanden verstedelijkt, meer dan één miljard mensen over de hele wereld is chronisch ondervoed; het is duidelijk dat voedselzekerheid een belangrijk onderwerp is binnen ontwikkelingsamenwerking maar ook daarbuiten. De Worldconnectors pleiten er dan ook voor dat de Nederlandse overheid één miljard euro zal vrijmaken voor investeringen in landbouw in ontwikkelingslanden.

Ik kan dit idee van harte ondersteunen. Drie jaar geleden nam ik het initiatief in het Europees Parlement om ervoor te zorgen dat één miljard aan ongebruikt budget van het Gemeenschappelijk Landbouw Beleid werd ingezet om ontwikkelingslanden te ondersteunen bij de voedselcrisis, de Food Facility. Toen pleitte ik er al voor dat ontwikkelingssamenwerking zich meer moest gaan richten op landbouw en het platteland. Het is goed dat de Worldconnectors dit initiatief hebben genomen maar ik maak me wel zorgen over de financiering van dit plan. Het mag namelijk niet ten koste gaan van huidige programma's die hun waarde al hebben bewezen.

De huidige toestroom van economische migranten en vluchtelingen bewijst nogmaals hoe belangrijk het is om te investeren in arme landen, hoe belangrijk ontwikkelingshulp eigenlijk is. Als je niet uit moreel besef wilt investeren in deze landen dan moet je het doen uit eigen belang zodat deze mensen in hun eigen land een leven op kunnen bouwen.